Zimske gume će vam sačuvati glavu

Zimske gume će vam sačuvati glavu

Zimske gume će vam sačuvati glavu

Kvalitetna priprema automobila za niske temperature, kišu, sneg i led podrazumeva, pored nanošenja antikorozivnog sredstva, i postavljanje zimskih guma, dok stručnjaci savetuju da se zbog bezbednosti deblji pneumatici postave na sva četiri točka.

 
U zavisnosti od vrste proizvođača i tipa vozila, cena jedne zimske gume kreće se između 4,000 i 8,000 dinara, a pojedina istraživanja su pokazala da su vlasnici vozila mahom spremni da izdvoje najviše 6,000 dinara za novi pneumatik.
 
Vožnja na letnjim pneumaticima u zimskim uslovima može biti i više nego rizična, bez obzira na to da li je kolovoz suv, upozoravaju u Komitetu za bezbednost saobraćaja.
 
"Letnje gume gube na kvalitetu kada se temperatura spusti ispod sedam stepeni Celzijusovih jer izgube elastičnost, stvrdnu se i postanu gotovo plastične. U tom slučaju uopšte ne prijanjaju za kolovoz, čak i kada nema snega ili leda na putu, što može biti vrlo rizično prilikom kočenja ili ulaska u krivinu pošto se automobil na takvim gumama ponaša slično kao na skijama", objašnjava Damir Okanović iz Komiteta za bezbednost saobraćaja.
 
Ukoliko im to pravilnik dozvoli, verovatno će mnogi vozači i dalje za niske temperature koristiti po dve zimske i dve letnje gume. Međutim, stručnjaci ističu da takva odluka, takođe, može ugroziti bezbednost na kolovozu.
 
"Vlasnici vozila obično stavljaju zimske gume na pogonske točkove i tada se automobil ponaša kao kamion sa prikolicom. To znači da će, na primer, ako su mu zimski pneumatici samo na prednjim točkovima, zadnji deo zanositi u svakoj krivini i obrnuto. Zato je sa stanovišta bezbednosti jedino ispravno rešenje da se postave zimske gume na sva četiri točka", ističe Okanović.
 
Na osnovu istraživanja koje je sproveo sajt o polovnim vozilima, a u kojem je učestvovalo 10,620 posetilaca, došlo se do zaključka da vlasnici vozila prilikom kupovine guma vode računa gotovo podjednako i o kvalitetu i o ceni.
 
Tačno 60 odsto ispitanika spremno je da izdvoji u proseku između 4,000 i 6,000 dinara za jednu novu zimsku gumu. Markirana guma košta i do 8,000 dinara. U servisima ističu da se kupovina zimskih pneumatika svakako isplati.
 
"Kvalitetna guma sa šarom od četiri milimetara može trajati čak šest sezona. Zato se više isplati kupovati takve pneumatike, nego svake godine kupovati novu, a nekvalitetnu gumu. Izdržljivost gume zavisi pre svega od njenog kvaliteta, a zatim i od težine vozila, broja pređenih kilometara ili vrste kolovoza na kojem se koristi", kažu u servisu „Beoauto“ i dodaju da se po tradiciji najviše traže Tigar pneumatici zato što, kako kažu, imaju najpovoljniju cenu, a koliko-toliko su izdržljivi.
 
Izvor: Blic Online