WRC - TRKA SAMPIONA MOZE DA POCNE

WRC - TRKA SAMPIONA MOZE DA POCNE

WRC - TRKA SAMPIONA MOZE DA POCNE

Jos samo da se zavrsi sa finalizacijom svih asfaltnih paralelnih traka na State de Franceu i 18. Trka Sampiona moze da pocne! 1750 tona matrijala ce biti ugradjeno ispod konstrukcije, 1260 tona asfalta, i 100 tona betona.
Za samo cetiri dana je promenjena trava, i stadion je spreman za pravi motor show. Druga isparvka ce biti i konstrukcija ovala da bi mogao da se realizuje show sa bolidom Renault F1, kao paradni krug. Konstrukcija 7 metera siroke asfaltne staze pocela je u subotu, 26. novembra, odmah posle finalne utakmice izmedju Francuske i Juzne Afrike u ragbiju. Poslednji radovi na izgradnji staze bice zavrseni u cetvrtak ujutru. Ono sto je interesantno je i postavljanje posebnog zastitnog metala, iznad svakog busena trave.

1750 tona bice transportovano do Francuske staze, a bice ugradjeno pomocu 3 posebne masine za ravnanje terena, 2 bagera i 2 valjka. U isto vreme drugi tim ljudi ce biti pozicioniran 420 metara odatle, na mestu gde ce se proizvoditi beton za samu stazu, dakle 100 tona betona bice ugradjeno zahvaljujuci impresivnom 50 tona teskom kranu! A vicesampion Sveta u reliju iz 1982. godine, Michele Mouton, koja je jedan od organizatora tog projekta kaze:’ Ove godine ponovo, tim Charade - kompanija koja izvodi radove staze, je prihvatila da izvede jedno veliko delo. Staza je spremna, ali mi moramo da izvrsimo odredjene modifikacije u odnosu na 2004. godinu, da bi mogao da se izvede show sa bolidom Renault F1. Ta obecanja bice ispunjena.’ Konacno, u cetvrtak ce biti zavrseni i dekorativni elementi staze, a zatim ce biti izvedeni i testovi sa automobilima Porsche 911 GT3 Road Challenges, Renault Megane Trophy, ROC cars i Citroen Xsarom WRC. Podsecamo da je rekord staze 2004. godine ( 1 min 40.8116 sec) postavio i proslogodisnji pobednik Trke Sampiona, Heikki Kovalainen iz Finske, vozeci ROC Car.

Goran Saric - KGauto