WRC - FORD BEZ KONKURENCIJE NA NOVOZELANDSKIM STAZAMA

WRC - FORD BEZ KONKURENCIJE NA NOVOZELANDSKIM STAZAMA

WRC - FORD BEZ KONKURENCIJE NA NOVOZELANDSKIM STAZAMA

Pobedom na svih pet odrzanih brzinska ispita prvog dana relija na Novom Zelandu, ubedljivo vodi Marcus Gronholm, 31,2 sekunde prednosti ispred timskog kolege, Mikke Hirvonena. Bitku za trece mesto vode Dani Sordo i Manfred Stohl, dok je Valentino Rossi izuzetno spor...’Leteci Finac’ krenuo je zestoko od samog starta relija. Medjutim, vec na prvom brzincu Gronholm je tockom udario u nesto na stazi i blago poremetio geometriju tocka, ali to ga nije sprecilo da nastavi da ’maltretira’ konkurente. Reli je lose krenuo za Heninga Solberga, koji je imao problema sa vodom, posle jednog ’watersplasha’.

Manfred Stohl jos jednom pokazuje da mu zemljane staze itekako odgovaraju. Medjutim, na cilju brzinskog ispita broj 4, je izjavio da motor pocine da se pregreva i da je to veliki problem za njega. Stohl je samo na ovom brzincu bio sporiji od Gronholma za 37 sekundi. Tu priliku iskusno koristi Dani Sordo, koji na super specijalu ’Mystery Creek’ preuzima od Stohla trece mesto u generalnom plasmanu. Izgleda da je prisustvo Sebastiena Loeba i njegovo ucesce na ’upoznavanju stazom’ dosta pomoglo Kronosu prilikom trazenja pravog set-upa.

Valentino Rossi je razocarao. Moto GP zvezda pravila je ogromne zaostatke ne samo za vodecim ’Big Boysima’, vec i za vozacima u konkurenciji PCWRC. Rossi se trenutno nalazi na 24. poziciji u generalnom plasmanu sa zaostatkom od 10:55,1. Rossi je na kraju brzinskog ispita ’Te Koraha’ (43,88 km) izjavio: ’Uhhh, ovaj brzinski ispit je duzi negoskoro ceo motor show u Bologni.’ Vozaci Subarua su ocekivali kisne uslove i prema tome su i set-upovali bolid, sto se ispostavilo kao velika greska.


-Marcus Gronholm: ’Imamo i brzinu i sigurnost. To je odlicno.’
-Mikko Hirvonen: ’Veoma dugacki brzinci. Bolid nije perfektan, ali promenicemo to za sutra.’
-Petter Solberg: ’Staza je suva, i to za nas nije dobro. Nemamo prijanjanje.’
-Manfred Stohl: ’Pregreva nam se motor. To moze biti veliki problem.’

Plasman posle prvog dana takmicenja:

1 M. GRÖNHOLM 1:31:58.0
2 M. HIRVONEN +31.2
3 D. SORDO +1:16.2
4 M. STOHL +1:18.4
5 X. PONS +1:42.5
6 P. SOLBERG +1:48.3
7 H. SOLBERG +2:43.5
8 L. PEREZ COMPANC +3:23.8
9 C. ATKINSON +3:48.8

Goran Saric - KGauto