VW-u preti kazna od 18 milijardi dolara

VW-u preti kazna od 18 milijardi dolara

VW-u preti kazna od 18 milijardi dolara

Nemački gigant u centru je skandala u SAD-u nakon što je otkriveno da su varali po pitanju emisije štetnih gasova kod svojih dizel modela. Kazna koja ih očekuje mogla bi biti drakonska.

Prilikom testiranja Volkswagen modela sa dizel agregatima američka Agencija za zaštitu životne sredine i Odbor Kalifornije za vazdušne resorse otkrili su da su Nemci manipulisali brojke kako bi emisija štetnih gasova bila u skladu sa američkim ekološkim standardima.

Automobili koji su bili testirani imali su ugrađen softver koji gasi sistem kontrole emisije štetnih gasova u toku normalne vožnje a koji taj isti sistem pali tokom test emisije štetnih gasova.

Agencije koje su obavile testove traže ozbiljnu kaznu za Volkswagen čiji su automobili sa dizel motorima emitovali i do 40 puta veće količine CO2 od dozvoljenih. Cifra o kojoj se priča je 18 milijardi dolara. Takođe, nemački proizvođač mora da povuče iz opticaja sve primerke modela "Jetta", "Passat", "Beetle" kao i Audi "A3" automobile koji su napravljeni u periodu između 2009. i 2015. koji poseduju dvolitarske TDI agregate.