VW pokrenuo lavinu, "padaju" i ostali proizvođači

VW pokrenuo lavinu, "padaju" i ostali proizvođači

VW pokrenuo lavinu, "padaju" i ostali proizvođači

Nakon što je Volkswagen čeličnim ekserima prikovan za stub srama utvrđeno je da nisu sami u svom nedelu. Otkriveno je da kod još četiri proizvođača automobila dizel agregati imaju emisiju štetnih gasova veću od propisane.

Nivo emisije štetnih gasova nekog automobil meri se na zvaničnim testovima kada su uslovi savršeni. Međutim, ono što se zaista računa jeste emisija u uslovima realne vožnje. Nakon Volkswagena dodatna studija je utvrdila da su i Mercedes, Honda, Mazda i Mitsubishi lažirali podatke o emisiji štetnih gasova svojih dizel agregata.

Kod ovih proizvođača nivo emisije je 20 puta veći od dozvoljenog. Dok su Renault, Nissan, Hyundai, Citroen, Fiat, Volvo i Jeep zabeležili emisije gasova 10 puta veće od dozvoljenih. Test je obavljen na 50 automobila koji ispunjavaju Euro6 i 150 automobila koji ispunjavaju Euro5 standarde za dizelaše.

Najveće prekoračenje u proseku beleže SUV modeli. Otkriće iz SAD-a samo je pokrenulo lavinu koja je pomogla Evropljanima, kojima uglavnom treba (pre)više vremena da reaguju, da uvide šta se dešava u automobilskoj industriji.