VW konačno popravio svoje dizel motore

VW konačno popravio svoje dizel motore

VW konačno popravio svoje dizel motore

Nemački Volkswagen pretrpeo je ogromnu štetu nastalu Dizel skandalom. Sada pokušavaju da isprave stvar i da svoje dizel agregate prilagode propisima. Izgleda da su konačno uspeli u tome.

Volkswagen je konačno uspeo da svoj dvolitarski TDI agregat sa oznakom "EA 189", koji je bio glavni krivac u Dizel skandalu, dovede u red, odnosno da njegovu emisiju štetnih gasova smanji na odgovarajući nivo. Nemačko ministarstvo saobraćaja im je dalo zeleno svetlo i uskoro će se krenuti sa opozivom oko 800 000 automobila u koje su ugrađeni sporni agregati kako bi se zamenili modifikovanim dizelašima.

Pomenuti agregat nalazi se pod haubom mnogih modela a najčešći je kod "Passat" i "CC" modela. Zamena će se obaviti kod tri različite verzije ovog motora, snage 110 konja, 136 konja i 140 konja. Vlasnici će na zamenu moći da odu kod svog najbližeg ovlašćenog Volkswagen servisera.

Što se tiče zamene TDI motora zapremine 1.2 litara ona je trebalo da počne u drugoj polovini tekuće godina ali je odložena jer agregati nisu dobili potrebno odobrenje ministarstva. Za sada je obavljena zamena na svega 50 000 automobila koji se nalaze u Evropi procenjuje se da ih ima oko 8.5 miliona tako da će čitav proces potrajati nekoliko godina.