Vozači Formule 1 pred nedeljnu trku

Vozači Formule 1 pred nedeljnu trku

Vozači Formule 1 pred nedeljnu trku

Veliki obračun na stazi u Istanbulu Fernando Alonso i Kimi Raikonen spremni su za novi obračun zakazan za 21. avgust kada se na modernoj stazi u Istanbulu premijerno vozi Velika nagrada Turske. U Istanbulu niko neće imati prednost, što je odlična prilika da smanjim minus u generalnom plasmanu od 26 bodova. Do kraja sezone ostalo je šest trka, ili 60 bodova, znači, sve je moguće.

Veliki obračun na stazi u Istanbulu
Fernando Alonso i Kimi Raikonen spremni su za novi obračun zakazan za 21. avgust kada se na modernoj stazi u Istanbulu premijerno vozi Velika nagrada Turske. U Istanbulu niko neće imati prednost, što je odlična prilika da smanjim minus u generalnom plasmanu od 26 bodova. Do kraja sezone ostalo je šest trka, ili 60 bodova, znači, sve je moguće.

Raikonen je ove sezone imao dosta uspona (četiri pobede) i padova (tri odustajanja), tako da je i pored ubedljivo najbržeg bolida i najsnažnijeg motora sakupio samo 61 bod, šest više od nikada slabijeg Mihaela Šumahera, odnosno čak 26 manje od Alonsa (Reno). Sada nema povratka. Sreća mi je više puta u 2005. okrenula leđa, ali možda će od Turske ponovo biti sa mnom. Došao sam u Istanbul da se borim i da obradujem navijače Meklarena. Siguran sam da će svi uživati u trci - dodao je Raikonen koji je pobedio na poslednjoj trci voženoj u Mađarskoj.

Lider Fernando Alonso ne brine previše.Na početku sezone nisam ni sanjao da ću u Tursku stići kao najveći kandidat za titulu. Međutim, prošlo je dovoljno vremena i već sam se privikao da svi traže moju glavu. Raikonen ima prava da se nada, ali mislim da imam veliku prednost. Kažem veliku, ali ne i nedostižnu. Očekuje se visoka temperatura staze, tako da ćemo dobro morati da razmislimo pre nego što izaberemo gume i kočnice za nedelju - izjavio je Španac Fernando Alonso, pobednik šest Gran prija u 2005.

Staza u Istanbulu dugačka je 5,34 kilometra, a zanimljivo je da se vozi suprotno od smera kazaljke na satu, kao u San Marinu i Brazilu. Impresioniran sam jako zanimljivim dizajnom staze. Mislim da ima dovoljno prostora za obilaženje, ali preticanja moraju da budu brza i precizna. Mesta za ispravke nema. Videćemo kako će se snaći vozači koji ranije nisu dobili priliku da isprobaju stazu - poručio je jedan od srećnika Dženson Baton iz BAR-a.