Volkswagen XL1

Volkswagen XL1

Volkswagen XL1

Volkswagen je na auto salonu u Kataru predstavio treću verziju svog visoko štedljivog koncepta pod nazivom XL1. Prvi takav automobil predstavljen je 2002. godine. Njegov začetnik je bio Ferdinand Piëch, tadašnji Volkswagenov šef.XL1 je vrlo kompaktnih i za današnje automobile poprilično neobičnih dimenzija. Dužina od 3888 mm i širina od 1665 mm čine ga sličnim Volksvagen Polu, ali visinom od 1156 mm neznatno je niži od Lamborghini Gallarda. Ipak u njemu se mogu smestiti dva putnika, kao i u prethodnim konceptima, ali su ovog puta mesta raspoređena jedno pored drugog, a ne jedno iza drugog. Međuosovinsko rastojanje od 2224 mm i 100 l zapremine prtljažnika trebalo bi da omoguće solidnu ponudu prostora i funkcionalnosti.

Uz podatak o dimenzijama, posebno visine, treba uzeti u obzir pojedine aerodinamičke trikove poput činjenice da se automobil sužava prema zadnjem kraju, izostanka klasičnih retrovizora i ugradnje kamera koje prikazuju sliku na dva ekrana unutar vozila, zatvorene maske i postavljanja otvora ispod nje sa električno kontrolisanim otvaranjem, zatvorenih zadnjih točkova i sl. Uz sve navedeno Volkswagen je došao do koeficijenta otpora vazduha od samo 0,186.

XL1 je vrlo lagan i težina mu je svega 795 kg uprkos činjenici da je u njega ugrađen plug-in hibridni pogonski sistem sa litijum-jonskim baterijama. Tako mala masa je postignuta korišćenjem kompozitne konstrukcije pri čemu su svi delovi karoserije izrađeni od polimera ojačanog ugljeničnim vlaknima.

Inače, radi se o materijalu od kojeg je izrađen Lamborghinijev koncept Sesto Elemento, a njegovo prisustvo u Volkswagenu nagoveštava da je reč o materijalu sa kojim ozbiljno računaju unutar VW Grupe i čiju upotrebu u budućnosti nameravaju da prošire. Volkswagen tvrdi da XL1 nije samo lagan već i vrlo siguran automobil, što opet treba zahvaliti naprednim materijalima i konstrukcijskim rešenjima.

Volkswagen XL1 pokreće plug-in hibridni pogonski sistem koji se sastoji od 2-cilindričnog 0.8 l turbodizel motora sa 48 KS i 120 Nm obrtnog momenta i elektromotora sa litijum-jonskim baterijama snage 27 KS i maksimalnog obrtnog momenta od 100 Nm.

Hibridni pogonski sistem je uparen sa 7-stepenim DSG menjačem sa dvostrukim kvačilom. Ugrađen je i sistem Start&Stop.

Baterije se mogu puniti putem obične kućne utičnice, a tu je i sistem regenerativnog kočenja koji energiju nastalu prilikom kočenja skladišti u baterijama, pri čemu elektromotor ima ulogu elektrogeneratora.

XL1 ima pogon na zadnjim točkovima, a performanse su mu sasvim solidne za mali gradski model. Maksimalna brzina je elektronski ograničena na 160 km/h, a ubrzanje do stotke iznosi 11.9 sekundi. XL1 koristi i novu generaciju Michelinovih guma sa niskim otporom kotrljanja i sve to rezultira prosečnom potrošnjom goriva koja se u proseku kreće oko 0.9 l na 100 km i emisijama CO2 od svega 24 g/km.

Pored paralelnog rada dizel motora i elektromotora, pri čemu XL1 ostvaruje autonomiju od 550 km (uz svega 10 l zapremine rezervoara za gorivo), vozaču je dostupan i isključivo električni pogon. Naravno, tada je autonomija znatno kraća, ali bi dosta vozača sa 35 km moglo bez problema da zadovolji svoje svakodnevne potrebe za prevozom.

U zvaničnom saopštenju ovaj se model naziva "konceptom bliskim proizvodnoj verziji", a prilikom samog predstavljanja Ferdinand Piëch je izjavio da će se automobil naći na tržištima i biti dostupan kupcima od 2013. godine. Pojedini visokopozicionirani članovi VW-a su pak spominjali vrlo ograničenu seriju od svega stotinak primeraka pa je za sada, bez zvanične odluke o proizvodnji, teško govoriti šta ustvari VW namerava sa konceptom XL1.

Tehnički podaci:

Model XL1
Motor  
Radna zapremina, (litara/cm³) 799
Konstrukcija motora 2-cilindrični turbodizel
Maksimalna snaga KW 35+20
Maksimalan obrtni moment Nm pri 1/min 120 / 100
Kategorija emisije izduvnih gasova Euro 6
Menjač 7 stepeni DSG
Performanse  
Maksimalna brzina, (km/h) 160
Ubrzanje od 0-100 km/h, (s) 11.9
Dimenzije i masa  
Dužina, (mm) 3888
Širina, (mm) 1665
Visina, (mm) 1156
Međuosovinsko rastojanje, (mm) 2224
Zapremina prtljažnika (l) 100
Zapremina rezervoara (l) 10
Masa praznog vozila (kg) 795
Potrošnja goriva  
U gradu, (l/100km) -
Na otvorenom putu, (l/100km) -
Kombinovano, (l/100km) 0.9
Vrsta goriva Evro dizel / električna energija

 

R. N. - Auto Portal