Volkswagen sa Ducati motorom

Volkswagen sa Ducati motorom

Volkswagen sa Ducati motorom

Sajam automobila u Parizu ne samo da je okupio brojne svetske proizvođače automobila sa svojim novim modelima već je neke od njih naterao da pokažu i šta spremaju za buduće dane.

Volkswagen je predstavio svoj novi konceptni model koji nosi oznaku "XL Sport". Ovaj automobil je baziran, i u velikoj meri podseća na već postojeći model ovog proizvođača. U pitanju je "XL 1" dvosed koji koristi dizel motor zapremine 0.8 litara u kombinaciji sa električnim motorom i koji karakteriše izuzetno mala potrošnja.

Međutim, ono po čemu se "Sport" verzija razlikuje od štedljive jeste upravo motor. Umesto malog dizelaša ovaj Volkswagen u sebi nosi italijanski Ducati agregat. Sa snagom od 230 konja ovaj motor pokreće model "XL Sport" do maksimalne brzine od 265 kilometara na sat i ubrzava ga od 0 do 100 za svega 5.7 sekundi.

Ovaj koncept koristi Volkswagenov sedmostepeni DSG automatski menjač sa dvostrukim kvačilom, a od modela koji je već u proizvodnji se razlikuje po nešto široj šasiji koja je izmenjena radi poboljšanja u aerodinamici automobila.

Nažalost, nemački proizvođač tvrdi da nema nameru da ovaj koncept pretvori u proizvodni model, i da je automobil napravljen samo da bi se demonstriralo kako bi izgledala saradnja između automobilske i moto industrije. Volkswagen je takođe ovim modelom obeležio i 200 miliona proizvedenih automobila od nastanka kompanije 1937. godine.