Volkswagen Privredna vozila pružaju podršku Dakar reliju

Volkswagen Privredna vozila pružaju podršku Dakar reliju

Volkswagen Privredna vozila pružaju podršku Dakar reliju

Dakar reli se smatra jednim od najtežih motor sport događaja na svetu, kao i ekstremnim testom snage i izdržljivosti, kako za muškarce, tako i za mašine.

 
Po treći put, Volkswagen Privredna vozila će obezbediti veliki broj vozila kako bi podržali ovaj krajnje izazovan događaj, gde se najnoviji proizvodi testiraju u ekstremnim uslovima.
 
Postoji dosta novina vezano za 2012 Dakar reli. Start više nije u Buenos Airesu, već u rezort mestu Mar del Plata koje je udaljeno oko 500 km južno. Za razliku od prethodnih događaja karavan relija neće ići dva puta preko kontinenta i nazad do Argentine, već će ići od Čilea ka severu sve do Lime, glavnog grada Perua. A tim iz Volkswagena, koji je stigao do pobede u poslednje tri godine, ove godine neće učestvovati. Umesto toga, Motor Sport sektor je odlučio da se u potpunosti koncentriše na pripreme za planirano učešće u 2013 Svetskom reli šampionatu (sa modelom Polo R WRC).
 
Ali neke stvari se nisu promenile. Treći put za redom Volkswagen Privredna vozila su zvanični dobavljač vozila za Dakar Organizaciju. Kao “Zvanični dobavljač“, 30 Amaroka – uključujući i nove verzije sa automatskim menjačem i verziju Single kabina – i 8 Multivan Panamericana biće dati na korišćenje. I još jedan novajlija u karavanu podrške je model Crafter 4MOTION sa pogonom na sva četiri točka, iz firme Achleitner.
 
Sva vozila su odlično prošla test tehničkog prijema. Oprema za vanredna stanja (između ostalog i sistem za pozivanje za hitne slučajeve sa satelitskom podrškom) je pažljivo proveren, a posebna pažnja je poklonjena važnoj sigurnosnoj opremi, posebno u pogledu teških faza relija u pustinji. Iz tog razloga će većina Amaroka pratiti rutu relija, i u skladu sa tim oni su opremljeni kavezom za prevrtanje, udobnim sedištima predviđenim za trke, kao i sigurnosnim pojasevima.
 
Oko 250,000 ljudi je pratilo start na Plaza Colon u centru Mar del Plate i okolnim ulicama i bodrili su učesnike relija i vozila podrške na njihovom putu. Ukupno 178 motocikala, 30 kvadova, 161 vozilo i 74 kamiona su prešli preko startne rampe. 
 
Karavan Dakar relija treba da pređe nekih 9.000 km. Ruta najpre ide preko Argentine, zatim kroz Pampas, pa preko Anda, i preko 4.800 m San Francisco Pass do Čilea, gde je u poluvremenu predviđen dan odmora, i to 8. januar, u rudarskom gradiću Copiapo.
 
Porsche SCG