U Srbiji se najviše kradu "stranci"

U Srbiji se najviše kradu "stranci"

U Srbiji se najviše kradu "stranci"

Sezona godišnjih odmora kreće a to znači da se u domovinu vraća, barem na desetak dana, veliki broj "naših" koji žive i rade u zemljama Zapadne Evrope. Oni koji se u zavičaje vraćaju sopstevnim automobilom trebalo bi da budu posebno oprezni.

Odavno je u svetu jedna od isplativijih kriminalnih radnji krađa automobila. Ni naša država nije izuzetak ali lopovi imaju jedan "problem" a to je kome i za koliko će prodati automobil prosečnog Srbina koji vredi, na legalnom tržištu, jedna 2 000 eura. Zato su kradljivci oko bacili na "strane" Srbe.

"Gastarbajteri" se tokom leta u velikom broju vrate u Srbiju, na kratku posetu rodbini i rodnom kraju. Većina njih se odluči na dolazak automobilom a veliki broj tih vozila su skupi automobili, prevashodno marke "Mercedes".

To za lopove znači otvorena sezona lova na džek-pot. Mercedes, BMW, Audi, svaki više vredi od starog Yuga, Punta ili Golfa. Ukradeni automobili se ili švercuju u Bugarsku, Albaniju, Bosnu, na Kosovo, ili se rastave i iz delova šalju van granica naše zemlje.

Naravno, najveći broj krađi dešava se u našem glavnom gradu, koji sasvim logično ima najveći broj automobila na ulicama ali i vrlo moguće najveći broj "gastarbajtera" koji su odlučili da kupe stančić ili dva u slučaju Yugo-nostalgije i povratka na Balkan.