Trijumf Montoje u Silverstounu

Trijumf Montoje u Silverstounu

Trijumf Montoje u Silverstounu

Vozač Meklarena, Kolumbijac Huan Pablo Montoja, pobednik je trke Formule 1 na stazi Silverstoun za Veliku nagradu Velike Britanije. Drugi je bio vozač Renoa, Španac Fernando Alonso, vodeći u generalnom plasmanu, a treće mesto zauzeo je Finac Kimi Raikonen iz Meklarena.Montoja je na početku trke uspeo da pretekne Alonsa, koji je imao pol-poziciju, i do kraja trke zadržao je vođstvo. To je peta pobeda Montoje u karijeri, ali i prva u bolidu Meklarena. Za Alonsa je najvažnije da se plasirao ispred Raikonena, jedinog konkurenta za titulu šampiona. Posle 11 trka sezone, Španac ima 77 bodova, a Raikonen 51 bod.

Trećem mestu Raikonena 'kumovao' je i drugi vozač Renoa, Ðankarlo Fizikela, kome se, kao i prošle nedelje u Manji Kuru u Francuskoj, ugasio motor prilikom jednog odlaska u boks, čime je izgubio dragoceno vreme i treću poziciju koju je do tada držao. Raikonen je napravio odličan rezultat, s obzirom na to da je trku započeo sa 12. pozicije, pošto je kažnjen za 10 mesta zbog promene motora na treningu.

Fizikela je završio trku na četvrtom mestu, petoplasirani je bio Dženson Baton iz BAR-Honde. Dvojac Ferarija ponovo je imao 'mršav' učinak - Mihael Šumaher bio je šesti, a Rubens Barikelo sedmi. Jedan bod u Silverstounu osvojio je Ralf Šumaher iz Tojote, koji je završio na osmom mestu. Trka u Silverstounu počela je minutom ćutanja u znak poštovanja prema žrtvama terorističkog napada u Londonu, a zastava Međunarodne automobilske federacije bila je spuštena na pola koplja.