Toyotini vozači drugi na Dakar reliju

Toyotini vozači drugi na Dakar reliju

Toyotini vozači drugi na Dakar reliju

Žinijel de Villije i Dirk fon Zicevic, vozači Toyote Hilux 4x4 u Toyota Imperial timu, su osvojili drugo mesto u ukupnom poretku na Dakar reliju, koji je završen u subotu popodne u Santjagu, Čile.

Žinijel de Villije i Dirk fon Zicevic, vozači Toyote Hilux 4x4 u Toyota Imperial timu, su osvojili drugo mesto u ukupnom poretku na Dakar reliju, koji je završen u subotu popodne u Santjagu, Čile.

Na podijum najduže i najteže trke na svetu su stali drugu godinu za redom - prošle godine su osvojili treće mesto. Takođe, drugu godinu za redom su pobedili u T1.1 klasi za „kros-kantri“ vozila sa benzinskim motorom i pogonom na 4 točka.

Posle 14 etapa u Peruu, Argentini i Čileu, pređenih više od 4,000 km i dva prelaska Anda na visinama preko 4,000 metara, pobednici Dakara iz 2009. su završili trku 42 minuta posle  branilaca titule Francuza Stefana Peterhansela i Žan-Pola Kotrea u Miniju. Treći u ukupnom poretku za automobile su bili Rusi Leonid Novicki i Konstantin Žilcov u još jednom Miniju, koji su stigli na cilj 46 minuta posle De Villijea i Fon Zitcevica.Subotnju finalnu etapu od 128 kilometara između La Serene i Santjaga su osvojili Španac Nani Roma i njegov suvozač Francuz Mišel Perin u Miniju, Argentinac Orlando Teranova i Portugalac Paulo Fiuza u BMW-u X3 i Argentinci Lusio Alvarez i Roland Graue u još jednom Toyota Hiluxu južnoafričke izrade. De Villije i Fon Zicevic su bili četvrti.

Ostala tri Toyota Hiluxa 4x4 napravljena u Hallspeed-u za Toyota Motosport su bila među 92 automobila koja su stigla na cilj, od 153 koliko je započelo reli 5. januara u Limi, Peru. Alvarez i Graue su klasifikovani kao 10, australijsko-britanski dvojac Džefri Olholm i Džonatan Eston su bili 11, dok su Poljaci Adam Mališ i Rafal Marton bili 15.

„Ovo je sjajan rezultat za Toyota Motosport, kao i za južnoafrički Toyota Imperial Team“, rekao je vođa tima Glin Hall. „Sve ovo je postignuto bez značajnijih mehaničkih problema, što je dokaz legendarne izdržljivosti i pouzdanosti najprodavanijeg južnoafričkog pikapa.“„Ovo je neverovatan uspeh Žinijela, našeg počasnog Južnoafrikanca Dirka, kao i svakog člana našeg tima, zbog čijeg zalaganja i posvećenosti je i postignut ovako dobar rezultat. Osećam se privilegovano što sam menadžer ovoj sjajnog tima.“

Toyota Motorsport se zahvaljuje svojim sponzorima, zvaničnim dobavljačima i tehničkim partnerima:
Toyota, Imperial Toyota, Duxbury Netgear, SAA, SAA Cargo, Innovation Group, Toyota Financial Services, Blue Sky, Bosch, Castrol, DeWalt, Donaldson, Edgecam, 4x4 Mega World, Hallspeed, Mastercraft, Michelin, Mistral, NGK, Oakley, SKF, Spanjaard i TFM.

Toyota