Test Alfa Romeo Giuliette

Test Alfa Romeo Giuliette

Test Alfa Romeo Giuliette

Naslednik modela 147-ice je dobio ime Giulietta čime su Italijani brojčane oznake zamenili znatno upečatljivijim nazivom svakako prikladnijim filozofiji sportskih emocija koje Alfa Romeo neguje.Sa dužinom od 435 cm, visinom od 146 cm, širinom od 180 cm i međuosovinskim rastojanjem od 263 cm, Giulietta je tipičan predstavnik svoje klase po pitanju ponude prostora, što nagoveštava i prtljažnik zapremine 350 l.

Spoljašnji dizajn Giuliette se u velikoj meri zasniva na modelima 8C Competizione i MiTo. Dnevna svetla su izvedena u LED tehnologiji, bočne linije su naglašene, a opadajuća linija krova na zadnjoj strani i skrivene brave na zadnjim vratima odaju utisak kupea.

Atraktivan spoljašnji izgled upotpunjen je detaljno razrađenim izgledom enterijera koji je prilično maštovito urađen i sadrži brojne za Alfu karakteristične sportske detalje. Materijali od kojih je izrađena unutrašnjost su kvalitetni i imaju dobru završnu obradu. Neobičan dizajn prekidača i komande za klimu na središnjem delu instrument table traže nešto više vremena za navikavanje. Isto važi i za prekidač za uključivanje brisača koji se aktiviraju okretanjem prstena na ručici, a ne njenim pokretanjem gore-dole, što je po malo nepraktično. Prostora u unutrašnjosti ima dovoljno za vozača i suvozača, dok se na zadnjoj klupi mogu smestiti dve odrasle osobe, prosečne visine. Vozačka pozicija je dobra, a profilisana kožna sedišta dobro drže telo u vožnji po krivinama.

Testirana Giulietta je imala 2.0 l JTDM dizel motor sa 170 KS i 350 Nm obrtnog momenta. Prema fabričkim podacima maksimalna brzina Giuliette sa ovim motorom iznosi 217 km/h, a od 0 do 100 km/h ubrzava za 8.0 sekundi. Motor je uparen sa šestostepenim manuelnim menjačem. Prosečna kombinovana potrošnja je deklarisana na 4.7 l na 100 km. Na našem testu prosečna potrošnja je iznosila 8 litara na 100 km. 

Giulietta pored ručice menjača ima ugrađen prekidač koji služi za izbor režima rada motora. Prekidač ima tri moda i to N (Normal), A (All Weather) i D (Dynamic). Startovanjem motora automatski se aktivira osnovni Normal mod namenjen svakodnevnoj vožnji. Pritiskom polugice prekidača prema dole aktivira se All Weather mod koji je namenjen vožnji u otežanim uslovima npr. po kiši ili snegu. Pritiskom polugice prekidača prema gore aktivira se Dynamic mod. Prebacivanjem u D režim, motor se naglo budi, oslobađa se dodatni obrtni moment i Giulietta tada postaje mnogo elastičnija u vožnji sa takoreći trenutnim odzivom na dodavanje gasa.

U cilju smanjenja potrošnje goriva, Giulietta je opremljena Start&Stop tehnologijom koja se aktivira pomoću prekidača. Ovaj sistem automatski isključuje motor kada je automobil u stanju mirovanja, a pritiskom na papučicu kvačila ponovo ga pokreće.

Giulietta je u vožnji predvidiva sa dobro prilagođenim ogibljenjem koje efikasno balansira između udobnosti i sportskih karakteristika. Kočnice sadrže ventilirajuće diskove napred i pune diskove pozadi. Veoma su efikasne i nakon oštrijih kočenja ne pokazuju znake umaranja.

Giulietta koja je bila na testu imala je paket opreme Distinctive sa dodatnim SPORT 2 paketom opreme. Između ostalog sadržala je: podešavanje farova po visini, svetla za maglu, ABS, BAS, vazdušne jastuke za vozača, za suvozača i bočne vazdušne jastuke, vazdušne zavese, Start&Stop sistem, električne podizače prednjih i zadnjih stakala, automatski dvozonski klima uređaj, telefonske i radio komande na volanu, putni računar, radio/CD/MP3 sa 6 zvučnika, Blue&ME audio sistem, alu felne SPORT 1 sa gumama 225/40 R18, sportski kožni volan i ručicu menjača obloženu kožom, sportsko podešeno vešanje, metalne sportske papučice, tamne aluminijumske umetke na kontrolnoj tabli, hromirana kućišta retrovizora, crnu unutrašnjost, bočne sajtne, kožna sedišta sa mikrofiberom ...

Cena ovako opremljene Alfa Romeo Giuliette 2.0 JTDM iznosi 28.100 evra sa PDV-om, dok osnovna verzija sa motorom 1.4 l i 120 KS može da se dobije po ceni od 19.500 evra sa PDV-om.

Tehničke karakteristike Alfa Romeo Giuliette 2.0 JTDM:

Motor
Radna zapremina, (litara/cm³) 2.0 / 1956
Konstrukcija motora 4-cilindrični dizel motor
Maksimalna snaga KW 125
Maksimalan obrtni moment Nm pri 1/min 350 / 1500
Kategorija emisije izduvnih gasova Euro 5
Menjač Manuelni 6
Performanse
Maksimalna brzina, (km/h) 217
Ubrzanje od 0-100 km/h, (s) 8.0
Dimenzije i masa
Dužina, (mm) 4351
Širina, (mm) 1798
Visina, (mm) 1466
Međuosovinsko rastojanje, (mm) 2634
Zapremina prtljažnika (l) 348
Zapremina rezervoara (l) 50
Masa praznog vozila (kg) 1395
Potrošnja goriva
U gradu, (l/100km) 5.8
Na otvorenom putu, (l/100km) 4.1
Kombinovano, (l/100km) 4.7
Vrsta goriva Evro dizel

Garancija na motor Alfa Romeo Giuliette iznosi 2 godine, a garancija na karoseriju 8 godina.

Prvi servis se radi na 10-15.000 km ili jednom godišnje. Obuhvata zamenu ulja u motoru, filtera za ulje, filtera vazduha, filtera klime i filtera goriva. Cena prvog servisa iznosi 27.000 dinara.

Što se tiče troškova za prvu registraciju Alfa Romeo Giuliette 2.0 JTDM, Agencija Tandem, zastupnik Milenijum osiguranja, kaže da sa polisom osiguranja, taksama, tablicama, saobraćajnom dozvolom i tehničkim pregledom troškovi iznose 35.300 dinara.

Ostale slike sa testiranja pogledajte u našoj galeriji Test Alfa Romeo Giuliette.

Za sve dodatne informacije posetite zvanični sajt Alfa Romeo Srbija.

Tekst: Nenad Perišić
Foto: Marko Jevtić