Suzuki "Swift", 5 miliona za 11 godina

Suzuki "Swift", 5 miliona za 11 godina

Suzuki "Swift", 5 miliona za 11 godina

Ređe pominjani japanski proizvođač napravio je pun pogodak sa malim gradskim automobilom naziva "Swift" koji je trenutno u svojoj drugog generaciji. Treća je na vidiku a u isčekivanju došlo se do impozantne brojke po pitanju prodatih primeraka.

Japanski automobili su na dobrom glasu u čitavom svetu pa ne čudi što je Suzuki uspeo da se probija na 140 različitih tržišta. To im je pomoglo da svoj model "Swift" za 11 godina i 5 meseci koliko je već u salonima prodaju u 5 miliona primeraka. Uspešna priča će se nastaviti uskoro jer je na pomolu predstavljanje treće generacije ovog malog automobila.

Model "Swift" se proizvodi u nekoliko fabrika u više zemalja a najveće se nalaze u Japanu i Indiji. U pravo je Indija najmasovnije tržište za malenog Japanca koji 54 procenata svoje prodaje duguje upravo Indijcima, na drugom mestu je Evropa kao tržište na kojem je prodato 17 procenata pomenutog modela a na kraju dolazi domaći terene, Japan, sa 10 procenata učestvovanja u prodaji.

Što se tiče najavljenje treće generacije za sada nije mnogo poznato ali prve fotografije naznačavaju da će "Swift" biti nešto duži sa pogonom na prednjim točkovima. Agregati će biti nešto manjih zapremina pa se očekuje jednolitarski turbo motor koji se već ugrađuje u "Baleno" model.