Subaru XV - automobil za gradsku avanturu

Subaru XV - automobil za gradsku avanturu

Subaru XV - automobil za gradsku avanturu

Nakon srpske premijere novog Subarua XV, održane 9. februara u Beogradu, predstavljamo vam ovaj model koji budućim kupcima donosi uzbudljivu, živahnu, a opet gradsku vožnju bez stresa, spojenu sa odernim, osobenim spoljašnjim dizajnom. 

 
Udobnost
 
Unutrašnjost ovog automobila pruža nenadmašan nivo komfora za sve putnike i prostranost kabine koja je najbolja u klasi.
 
- Novi XV donosi mnogo prostora u kabini, prtljažni prostor koji je i prostran i pogodan kao i izvrstan komfor u vožnji.
- Povećan je ugao otvaranja vrata, a povišena pozicija sedišta omogučava mnogo lakši ulazak i izlazak.
- Sa naglaskom na udobnosti ima dovoljno idealno raspoređenih mesta za odlaganje manjih predmeta. Multifunkcionalni ekran je odlično vidljiv jer smešten je u gornjem delu instrument table radi lakšeg korišćenja.
 
Spoljašnji dizajn
 
Dizajnerski koncept pod nazivom "Protren" što je kovanica od reči "profesionalna alatka" i "trendi dizajn" simbolizuje spoj funkcionalnosti SUV-a i gradski "personaliti".
 
- Predstavlja novi model dizajna krosovera koji kombinuje modernu, gracioznu formu sa visoko pozicioniranom kabinom koja pojačava osećaj funkcionalnosti SUV-a.
- Opremljen šestougaonom maskom i farovima tipa “sokolovo oko” naglašen je dizajn jedinstvenog subaruovog identiteta. Moderno kreirani aluminijumski naplaci daju XV-u sportski i atraktivan izgled.
- Uglovi prednjih i zadnjih branika sa specijalnim oivičenjima takođe doprinose aerodinamici vozila i smanjuju potrošnju.
 
Unutrašnji  dizajn
 
Zajedno sa prostranim i konfornim enterijerom, moderni dizajn je doneo i odabrane vrhunske materijale kako bi putnici imali utisak visokog kvaliteta unutrašnjeg prostora.
 
- Instrument tabla je postavljena horizontalno što pruža osećaj prostranosti.
- Luksuzna unutrašnjost je kreirana da omoguci perfektan balans različitih osećaja pri dodiru kože, metala ili tekstila.
- Multi-funkcionalni ekran je odlično vidljiv jer je pozicioniran u gornjem srednjem delu instrument table i snabdeva vozača i putnike na praktičan način informacijama neophodnim za putovanje. U svim modelima opciono se moze instalirati kolor ekran dijagonale 4,3 inča koji je opremljen softverom za informacije i zabavne sadržaje koji pružaju vozaču vrhunski užitak u vožnji.
 
Motor i transmisija
 
Nova generacija Subaru Bokser motora koja je predstavljena prošle godine sa potpuno novim dizajnom biće instalirana u modele sa benzincima od 1.6l i 2.0 litra. Zajedno sa prednostima horizontalno postavljenog motora koje donose u nasleđe, ovi agregati imaju unapređen kvalitet izduvnih gasova i povećanu štedljivost. U kombinaciji sa novim "lineartronik" menjačem, novo-razvijeni "auto start sistem" dodatno smanjuje potrošnju goriva. Među motorima novog XV-a  naćiće se i Subaru Bokser Dizel koji je specijalno razvijen za evropsko tržište i koji je već dobio niz povoljnih kritika.
 
Nova generacija Bokser motora
 
Novi dizajn donosi i novi odnos prečnika i hoda klipa što doprinosi štedljivosti. Klip je produžen, ali to nije uticalo na dimenzije motora u odnosu na prethodnu generaciju. Na taj način, povećanjem klipa i uvođenjem aktivnog sistema kontrole ventila AVCS, poboljšana je i štedljivost kao i duze korišćenje motora u srednjem ili niskom opsegu obrtnog momenta. Ovaj motor nudi sjajno ubrzanje i superiorni odziv što vozaču daje osecaj momentalnog ubrzanja, naročito kada se gas lagano otpušta.
 
Novi Lineartronic menjač
 
Koristeći sve prednosti koje donosi CVT sa lančanim pogonom kao što je mala težina, kompaktne dimenzije, mala potrošnja i elastičnost Subaru je uspešno razvio novi CVT menjač sa poboljšanim voznim karakteristikama.
 
Novi "auto start stop" sistem
 
 Automatsko zaustavljanje motora u situacijama kada vozilo privremeno stoji, kao što je stajanje na semaforu, povećava uštedu goriva. Ovaj novi sistem ima funkciju "kontrola promene namere" koja omogućava lagani nastavak kretanja posle zaustavljanja za svega 0.2 sekunde. (samo sa Lineartronikom)
 
Bezbednost
 
Ubacivanjem još jednog fiksnog dela prozora u prednja vrata i postavljanjem bočnih retrovizora na vrata postignuta je maksimalna vidljivost u ovoj klasi i smanjeni su tzv. ”mrtvi uglovi”. Moderan profil vozila sa zadnjom ivicom krova koja je jos ukošenija nije uticao na vidljivost pozadi.
 
- Uz vazdušne jastuke za vozača i suvozača tu su bočni vazdušni jastuci i vazdušne zavese, a kao standard tu su i vazdušni jastuci za kolena vozača u svim modelima.
 
- VDC – kontrola dinamike vozila se nalazi u svim modelima kao sandard. Optimizovano je vreme reakcije ovog sistema i unapređena efikasnost u situacijama kada treba izbeći opasnost. Uz ovaj sistem ide i funkcija asistencije pri kočenju. Sve ovo omogućava novom XV-u karakteristike vrhunske aktivne bezbednosti i povećava poverenje vozača u svoj automobil.
 
Osnovne specifikacije: (Evropa)
 
- Ukupna dužina X širina X visina (mm): 4.450 X 1.780 X 1.570
- Razmak osovina (mm): 2.645
- Razmak točkova (mm): 1.525
- Minimalno odstojanje od tla (mm):220
Broj sedišta: 5
 
Subaru SCG