Studija potvrdila da muškarci bolje parkiraju od žena

Studija potvrdila da muškarci bolje parkiraju od žena

Studija potvrdila da muškarci bolje parkiraju od žena

Studija ekipe naučnika sa Ruhrskog univerziteta pokazala je da žene paralelno parkiraju automobil za jedan i po minut, dok je muškarcima potrebno 42 sekunde manje i još su tri posto precizniji.U studiji je učestvovalo 17 vozača i vozačica početnika i 48 iskusnih vozača i vozačica. Rečeno im je da parkiraju na različite načine, pod uglom, prema napred i paralelno.

Naučnici nisu iznenađeni time što su početnici oba pola bili lošiji od iskusnih vozača. Ali muškarci su u obe kategorije bili bolji od žena, otkrili su psiholozi.

"Studija potvrđuje da muškarci imaju bolju koordinaciju ruku i očiju i bolje prostorno snalaženje", kaže vođa studije Onur Gunturkun. "Muškarci bolje ocenjuju trenutni položaj vozila u odnosu na parkirane automobile, kao i to šta će se dogoditi kad okrenu volan i pritisnu gas."

Saradnica studije, Claudia C. Wolf, kaže da "vozačice za volanom imaju manje samopouzdanja" i dodaje "vozači teško parkiranje vide kao priliku da pokažu svoje veštine dok vozačice istoj situaciji prilaze sa strahom i vide je kao nešto što bi bilo bolje izbeći."

Wolf smatra veštinu parkiranja kumulativnom veštinom koja se stiče višestrukim uspehom. Zato savetuje ženama da na parkiranje gledaju kao na izazov i da odbace strah i sumnju. Kad više puta uspeju, steći će samopouzdanje.

R. N. - Auto Portal