Stižu automobili iz Kine

Stižu automobili iz Kine

Stižu automobili iz Kine

Svi vodeći svetski brendovi već imaju fabrike automobila u Kini. Do sada su Kinezi uslovljavani da proizvodnju plasiraju samo na domaće i tržišta okolnih azijskih zemalja. Ali sa rastom kineske privrede logično je i da automobili proizvedeni u ovoj zemlji počnu da se prodaju i u Evropi, kaže Marko Laketa, predsednik Poslovnog udruženja uvoznika vozila i delova.Komentarišući vest da je, samo nekoliko dana po prispeću u holandsku luku Antverpen, prodat ceo prvi kontigent od 200 vozila marke „lendvind“, malo poznate kineske kompanije „Ðengling“ (30 odsto u vlasništvu „Forda“), Laketa kaže da je prodor kineske automobilske industrije na evropsko i tržište SAD nezaustavljiv, ali da je preterano govoriti o invaziji.

Svakako da će Evropa i SAD polako popuštati, ali mislim da se najavljena invazija vozila proizvedenih u Kini neće dogoditi tako brzo. Što se tiče uvoza kineskih automobila u Srbiju, ne treba očekivati ništa spektakularno jer mi smo malo tržište na kom se godišnje proda svega 30.000 vozila. U Sloveniji toliko vozila za isti period proda samo „Reno“ - kaže Laketa ističući da će se, pored kineskih, na Zapadu uskoro prodavati i sve veći broj automobila koji se proizvode ili sklapaju u Indiji (primer „suzuki marutija“ koji se prodaje i u Srbiji).

Kineska vlada nedavno je objavila da će auto-industrija ove zemlje tokom 2005. tržištu ponuditi oko sto novih tipova automobila, među kojima su većina automobili niže i srednje klase prilagođeni materijalnim mogućnostima običnih potrošača. Model „lendvind“ (petoro vrata, pogon na sva četiri točka) u Holandiji je prodat ekspresno, između ostalog, i zato što je gotovo upola jeftiniji (18.000 evra) od sličnih modela poznatih proizvođača iz Evrope, Amerike, Japana i Koreje. Još jedan kineski proizvođač automobila „Čeri“ najavio je da će u naredne dve godine na tržište SAD izvesti do 250.000 vozila, među kojima će biti i model M14 kabriolet koji će se prodavati za oko 14.500 evra, što je za 30 odsto jeftinije od većine automobila iste klase.