Stigla je nova Mazda6

Stigla je nova Mazda6

Stigla je nova Mazda6

Za koji dan će početi sajam automobila u Moskvi, na kojem će svoju svetsku premijeru imati nova Mazda6. Ipak, japanska kompanija je bila izuzetno nestrpljiva, pa nam tako sada stižu zvanične informacije o novom modelu.

 
Nova Mazda6, koja će na nekim tržištima uključujući i evropsko biti ponuđena i u karavanskoj verziji, predstavlja proizvodnu verziju Takeri koncepta agresivnog izgleda, sa novim dizajnerskim jezikom japanske kompanije - "KODO - duša pokreta", kao i sa kompletnom ponudom SKYACTIV tehnologije.
 
 
Sedan model srednje veličine dolazi sa međuosovinskim rastojenjem od 2830 milimetara, što je povećanje od 105 milimetara u odnosu na prethodnu "6". 
 
Kada je reč o ostalim dimenzijama, nova Mazda6 je dugačka 4865 milimetara, široka 1840 i visoka 1450. 
 
 
U poređenju sa prethodnim modelom, prednji točak je u odnosu na A stub pomeren unapred za 100 milimetara, što za posledicu ima smanjeni prednji prepust. Zapremina prtljažnika je 483 litara.
 
 
Kada je reč o ponudi motora, nova Mazda6 će (barem u Rusiji) imati dva nova četvorocilindarska benzinska motora, 2.0-litarski SKYACTIVE-G sa 148 KS i 210 Nm obrtnog momenta, kao i 2.5-litarski SKYACTIVE-G sa 189 KS i 256 Nm.
 
Oba agregata će biti dostupna sa šestostepenim manuelnim ili šestostepenim automatskim prenoson, uz i-stop sistem (koji smo već imali priliku da sretnemo na novoj Mazdi CX-5) u standardnoj opremi.
 
 
2.5-litarska jedinica će biti prvi Mazdin motor sa novim i-ELOOP sistemom energetske regeneracije pri kočenju.
 
Sedan i karavan model Mazde6 sa evropskim specifikacijama ćemo moći da vidimo na sajmu u Parizu krajem septembra, kada ćemo imati više detalja o ponudi motora, uključujući i dizel agregate.
 
 
Glavni tržišni rivali nove Mazde6 biće Honda Accprd i Ford Fusion/Mondeo, koji će se širom sveta u ponudi naći krajem godine.
 
Još fotografija novog modela japanske kompanije pogledajte u Mazda6 galeriji.
 
N. Lasica - Auto Portal