Srpski Formula Student tim spreman za novu sezonu

Srpski Formula Student tim spreman za novu sezonu

Srpski Formula Student tim spreman za novu sezonu

Prvi srpski Formula Student tim Drumska strela – Road arrow ušao je u pripremu za novu takmičarsku godinu sa ambicioznim ciljem predstavljanja drugog vozila u 2013.godini i ostvarenja uspeha na svetskim takmičenjima iz ove oblasti inženjerstva.

 
Srpska "Drumska strela" učestovala je na Formula Student takmičenjima u Velikoj Britaniji i Italiji, a najzapaženiji uspeh tim studenata inženjera  postigao je 2011.godine, kada je u Silverstonu (Velika Britanija) predstavljen idejni inženjerski koncept vozila srpskog Formula Student tima. Ovaj inženjerski projekat  " Drumske strele" zabeležio je drugo mesto, u klasi II ovog takmičenja. 
 
Prvi srpski bolid konstruisan u potpunosti od strane 14-članog tima studenata inženjera Univerziteta u Beogradu premijerno je predstavljen takođe u Silverstonu u julu 2012.godine. Drugi nastup, bolid "Drumske strele" imao je u Italiji, na takmičenju na stazi Varano de Melegari.
 
 
Misija u predstojećoj sezoni studenata ovog tima jeste konstrukcija novog vozila koje će ostvariti bolje performanse i uključiti više studenata u rad na izradi formule, projekta predstavljanja i učešća na prestižnim studentskim takmičenjima u oblasti tehnike.
 
Formula Student tim "Drumska strela" je s tom idejom ušao u pripreme pred aktivnosti koje ih očekuju na trkačkim stazama na leto. Tim je proširen na 32 člana, većinom studenata sa Mašinskog i Fakulteta organizacionih nauka Univerziteta u Beogradu na čelu sa novim vođom tima Milanom Caranom. Rad studenata je organizovan kroz rad podtimova za: Upravljanje, oslanjanje i kočenje, Dizajn, Pogon, Marketing i Finansije.
 
 
Prema iskustvu tima" Drumske strele" sa takmičenja iz 2011. i 2012.godine intenzivno se radi na konsturukciji novog vozila sa drugačijim karakteristikama.
 
"Motor za novo vozilo je ostao isti, a to je Yamaha od 600 ccm, propozicije dozvoljavaju maksimalnu zapreminu od 610 ccm. Radi povećanja snage radimo na usisnom-izduvnom sistemu. Takođe, ove godine ćemo dosta posvetiti pažnje prenosnom sistemu. Potrudićemo se da koristimo što više kompozitnih delova radi uštede na masi. Najveći izazov za ovu godinu je smanjiti masu vozila i povećati snagu pogonskog agregata. U planovima izrade, navabke delova i radu tima u velikoj meri koristimo iskustvo iz prošle godine sa staze i takmičenja, a težimo da se nađemo u prvih deset timova na svetu", izjava je vođe tima  Milana Carana.
 
 
Najveću podršku u prethodnom periodu su pružili Rektorat Univerziteta u Beogradu, Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, Mašinski fakultet u Beogradu, Fakultet organizacionih nauka u Beogradu, Automoto Savez Srbije, FIAT Automobili Srbije, gradska opština Stari grad, Rotech i drugi.
 
Za sezonu 2013. "Drumska strela – Road arrow" registrovana je za takmičenja u Silverstonu (Velika Britanija) od 3. do 7. jula, Gijor (Mađarska)  od  22. do 25. avgusta i Varano de Melegari (Italija) od 13. do 16. septembra 2013.godine.