Škoda "Octavia" treće generacije stigla do miliona

Škoda "Octavia" treće generacije stigla do miliona

Škoda "Octavia" treće generacije stigla do miliona

Model "Octavia" je vrlo verovatno najpopularniji automobil koji je Škoda ikada proizvela. Sigurno da im je donale i najviše para a kako i ne bi kada je treća generacija proizvedena u ravno miliona primeraka.

Češka Škoda svoj uspeh na tržištu duguje pre svega Volkswagen-u ali da nije bilo modela kao što je "Octavia" njihova priča bi se vrlo verovatno znatno ranije ugasila. Treća generacija ovog modela, koja je u proizvodnji od 2003. nedavno je dobila svoj milioniti primerak.

Bazirana na "MQB" platformi, koju deli sa VW modelom "Golf", "Octavia" je tek nešto iza slavnog modela kada je prodaja u pitanju. Od 1996. kada se pojavila prva generacija ovog modela proizveden je u 5 miliona primeraka.

Posebne verzije, kao što je "RS" varijanta, dolaze sa dodacima kao što su pogon na svim točkovima uz dvolitarski TDI agregat koji daje 230 konja snage. Tokom protekle godine prodato je 432 300 primeraka "Octavia" modela što je povaćanje u prodaji od 11% u odnosu na godinu pre toga. Od nedavno Škoda ima svoju fabriku i u Kini.