SEAT "Leon", 600km za 20 evra

SEAT "Leon", 600km za 20 evra

SEAT "Leon", 600km za 20 evra

Dizel ili benzin? Benzin ili gas? Večite polemike i beskajne diskusije mogu se voditi na ovu temu. Međutim, španski proizvođač automobila daje nam alternativu koja je daleko najisplativija.

SEAT "Leon ST TGI" koristi kao pogonsko gorivo CNG, odnosno kompresovani prirodni gas. To znači da je daleko više prijateljski nastrojen prema prirodi od standardnih modela, a i ekonomičniji je za 50% u odnosu na benzinski model, odnosno 30% u odnosu na turbo-dizel.

Računica je prosta, CNG ima daleko manju emisiju CO2 što znači i manju potrošnju pa može obezbediti daleko veću autonomiju automobila, po istom trošku. Poređenja radi,  emisija CO2 kod ovog modela je 94 grama po pređenom kilometru što je isto kao i kod modernog trocilindričkog benzinca zapremine 1.0 litar.

Ovako mala potrošnja se dobija bez žrtvovanja snage. SEAT "Leon ST TGI" i dalje ima 110 konjskih snaga. To svakako nije previše snage ali naša planeta će vam biti zahvalna kao i vaš novčanik. Španci su izračunali da se za 20 evra može prevaliti čak 615 kilometara, odnosno distanca od Barselone do Madrida.