Saveti za bezbednije zimsko putovanje

Saveti za bezbednije zimsko putovanje

Saveti za bezbednije zimsko putovanje

Ukoliko odlučite da na odmor krenete automobilom, na drumu vas uvek može zadesiti neka nezgoda, a pogotovo zimi. Naravno, to ne treba da bude razlog za odustajanje od puta, jer veliki broj problema može da se predupredi dobrom pripremom.

 
Pre svega treba obratiti pažnju na ono što je "uvek potrebno", bez obzira na godišnje doba, a zatim i na probleme koji dolaze s hladnijim vremenom.
 
Bilo da je u pitanju putovanje u neku drugu zemlju ili „lokalni“ izlet, najpre treba proveriti sva dokumenta - pasoš, vozačku dozvolu, međunarodnu dozvolu, a ukoliko se ide u inostranstvo, i obavezno putno osiguranje. Od svega nabrojanog jedini vanredni izdatak je „međunarodna“, koja staje 2.000 dinara, traje tri godine i može se nabaviti u Auto-moto savezu Srbije. Prva sledeća stavka je obezbeđivanje takozvane prve pomoći, na čemu insistiraju svi lekari.
 
"Na porodično putovanje obavezno ponesete lekove za sniženje povišene telesne temperature, lekove protiv alergije, kapi za nos i antibakterijski sirup za decu", kaže portparol Hitne pomoći Nada Macura. "Pored toga, obavezno spakujte lekove za bolove i hanzaplast. Deca, ali i odrasli, često se na putu otruju hranom i dobiju dijareju. Zbog toga je, takođe, vrlo bitno da se pri ruci imaju probiotici."
 
Situacija u kojoj niko ne želi da se nađe jeste da bude zavejan na nekom putu, ali se zimi i to mora uzeti kao mogućnost. Iako malo šta može da se uradi bez pomoći nadležnih službi, barem se čekanje može učiniti podnošljivijim. U automobilu se zato moraju nalaziti ćebad i jastuci, flaše s pijaćom vodom, termos i punjač za telefon, kako se ne bi desilo da se mobilni telefon isprazni i da ne može da se pozove pomoć.
 
Bezbednost u vožnji takođe bi trebalo da bude jedan od prioriteta. Stručnjaci, tako, savetuju da se na točkove ne montiraju različite vrste pneumatika, odnosno da, ako ste u mogućnosti, kupite sve četiri zimske gume. Na taj način automobil će znatno bolje da odgovori na sve izazove. Ne treba zaboraviti ni lance, koji su deo obavezne opreme ako se ide na planinu.
 
Kada su ulja u pitanju, ona ređa bolja su za zimske dane, jer se zbog hladnoće manje zgušnjavaju i ne otežavaju pokretanje motora. Isti princip važi i za podmazivače za menjač. Najbitnija tečnost zimi je svakako ona u sistemu za hlađenje motora - antifriz. Treba znati da on s vremenom gubi svojstva, te ga je obavezno menjati svake dve godine. Zato je bolje proveriti u kakvom je stanju antifriz u vašem automobilu pre polaska na put.
 
Kako se ne biste našli u situaciji da pred sam put automobil neće da se upali, potrebno je osigurati nekoliko uslova. Akumulator mora biti ispravan, pa je potrebno da se prokontroliše i dopuni, ako je neophodno. Provera kablova i svećica takođe je poželjna. Ako se ipak dogodi da je akumulator prazan, može se spojiti i na akumulator drugog automobila pomoću kablova. Dakle, ne bi bilo loše imati u prtljažniku i kablove za startovanje.
 
Oprez:
 
U zimskim uslovimapotrebna je još veća opreznost na putu i zato:
 
-Držite veće odstojanje u odnosu na vozilo ispred vas
 
-Izbegavajte naglo skretanje i usporite pre skretanja
 
-U krivinama vozite sporije, bez nagle promene brzine
 
-Ubrzavajte postepeno
 
-Kočite postepeno da biste izbegli blokadu točkova
 
-Nemojte koristiti tempomat
 
-Kada vozite na uzbrdici koristite viši stepen prenosa, a na nizbrdici niži!
 
Izvor: Novosti