Renault Clio 4

Renault Clio 4

Renault Clio 4

22 godine nakon lansiranja prve generacije, koja je došla kao zamena za Renault 5 i nakon više od 11.5 miliona prodatih modela širom sveta, francuska kompanija predstavlja četvrtu generaciju svog superminija.

 
Zvanična premijera novog Renault Clija biće krajem septembra, na sajmu automobila u Parizu.
 
Možda najvažnija karakteristika novog automobila je činjenica da se radi o prvom proizvodnom modelu, za čiji smeo dizajn je zadužen glavni dizajner Renaulta, Lorens van den Aker.
 
 
Clio 4 će na tržištu biti dostupan isključivo kao model sa petoro vrata, dok su ručice zadnjih vrata sakrivene kod C-stuba. Za sada, nema podataka o dimenzijama automobila, ali je poznato da je širi i da ima niže ogibljenje u odnosu na svog prethodnika. Uz to, novi model je i 100 kilograma lakši u odnosu na prethodnu verziju ovog superminija.
 
 
Kada je reč o unutrašnjosti, Clio 4 donosi elegantan dizajn, sa instrument tablom čiji izgled podseća na oblik avionskog krila. Tu je digitalni brzinomer, dok su na centralnoj konzoli minimalističkog izgleda smešteni info-zabavni sistem i navigacija, dok će 7-inčni ekran biti standardan u određenim paketima opreme. 
 
Sve verzije novog Clija su dobile "pametni" audio sistem, integrisan u zvučnicima smeštenim u prednjim vratima, Bluetooth radio, kao i USB priključak. 
 
 
Kada se na jesen Clio 4 nađe na tržištu, u ponudi će imati dva motora - novi 0.9-litarski trocilindrični Energy TCe benzinski sa turbo kompresorom, 89 KS i 135 Nm obrtnog momenta, uz prosečnu potrošnju od 4.3 lit/100 km. Drugi agregat je 1.5-litarski  četvorocilindrični turbo dizel, sa 89 KS i potrošnjom od 3.2 lit/100 km.
 
Početkom 2013. godine, njima će se pridružiti novi 1.2-litarski četvorocilindrični "benzinac" sa turbo kompresorom, 118 KS i 190 Nm obrtnog momenta, uz šestostepeni (Efficient Dual Clutch) EDC prenos.
 
 
 
Prema najavama iz Renaulta, uskoro možemo očekivati i RenaultSport verziju Clija, koju će najverovatnije pokretati 1.6-litarski motor sa oko 200 KS.
 
Osim u Francuskoj, novi model će se proizvoditi i u Turskoj.
 
Još fotografija pogledajte u našoj Renault Clio 4 galeriji.
 
 
 
 
N. Lasica - Auto Portal