Renault 4 slavi 50-ti rođendan

Renault 4 slavi 50-ti rođendan

Renault 4 slavi 50-ti rođendan

Renault 4 zauzima treće mesto na listi najprodavanijih svetskih automobila ikada, odmah iza VW Bube i Fordovog modela T. Poslednji primerak Renaulta 4 proizveden je 1994. godine.Sada, šesnaest godina kasnije Renault 4 slavi svoj pedeseti rođendan. Proizvodnju ovog jeftinog automobila namenjenog svim klasama društva odobrio je tadašnji šef Renaulta Pierre Dreyfus, a pet godina kasnije finalni proizvod izložen je na Periskom salonu automobila. Te 1961. Francuzima su istovremeno predstavljene njegove tri verzije - R3, R4 i R4L. Naziv koji je nosila njegova najluksuznija verzija ubrzo je postao zaštitni znak ovog automobila koji je širom sveta postao poznat kao Renault R4L.

Niski troškovi održavanja, u to vreme moderna unutrašnjost i sposobnost prilagođavanja velikom broju namena učinile su da Renault 4 bude poželjan automobil koji je u prvih šest godina života prodat u milion primeraka da bi do kraja svoje 31-godišnje karijere bio proizveden u 8.135.424 primeraka. Tokom svoje duge karijere proizveden je u nekoliko različitih verzija među kojima su se našle kabriolet verzija, verzija sa pogonom na svim točkovima i kombi verzija. Nezaobilazna su i njegova limitirana izdanja Parisienne (1963), Safari (1975), Jogging (1981) i Sixties (1985).

Renault 4 je nekoliko puta nastupao na rallyju Monte Carlo i Paris-Dakar. Poslednje posebno izdanje ovog modela lansirano je 1992. godine i dobilo je naziv "Bye-Bye" čime se Renault simbolično oprostio od ikone jednog doba. Dve godine kasnije njegovi poslednji primerci proizvedeni su u Sloveniji.

R. N. - Auto Portal