Reli "na neviđeno"

Reli "na neviđeno"

Reli "na neviđeno"

Vozači u reli šampionatu smatraju se veoma hrabrim momcima jer ogromnim brzinama, po vrlo neravnom i klizavom kolovozu, proleću pored drveće, kamenja i litica. Ali ovi momci su otišli korak dalje i celoj opasnosti dodali još jedan "neviđeni" element.

U vožnji reli automobila, kao i uvek u vožnji, logično bi bilo pretpostaviti da je naravno vozač taj od koga gotovo sve zavisi i od koga se najviše očekuje. Upravo zato se vrlo često zanemari značenje i važnost dobrog i pouzdanog suvozača.

Suvozač je taj koji treba da "čita mapu". On je taj koji vozača upozorava i podseća na to koja je krivina sledeća, kada i kako u nju treba da uđe, kada i koliko jako treba kočiti i kada je gas "do daske" jer je ispred njih samo pravac.

U Francuskoj je viđen sjajan primer kako vozač i ne mora mnogo toga da vidi kada ima dobrog pomoćnika. Naime, na jednom automobilu je došlo do podizanja haube koja je u potpunosti pokrila vetrobarnsko staklo i vidljivost je bilo gotovo nula.

Međutim, vozač nije odustao, gledao je sa strane i dobro slušao šta mu suvozač govori. Čini se po ovom snimku da im dobro ide, ali mora im se odati priznanje za hrabrost zbog ovakve vožnje.