Range Rover Evoque

Range Rover Evoque

Range Rover Evoque

U Land Roveru su odlučili da, u skladu sa današnjim trendovima, tržištu ponude crossover manjih dimenzija kod kojeg će naglasak biti na ekonomičnosti i veoma doteranom dizajnu.Prvo javno predstavljanje Evoque je imao na prošlogodišnjem pariskom salonu. Tamo je predstavljena verzija sa troje vrata, svojevrsni cross-coupe, dok je verzija sa petoro vrata prikazana sredinom januara u Los Angelesu.

Pre nego što Evoque stigne do svojih kupaca, Land Rover će izvršiti rigorozne testove na najrazličitijim terenima, vremenskim uslovima i delovima sveta. Deo testiranja bi trebao biti obavljen na vojnim poligonima namenjenim testiranju tenkova i transportnih oklopnih vozila.

Unutrašnjost, kao i spoljašnjost automobila karakterišu ravne linije. Uprkos toj jednostavnosti, dizajn unutrašnjosti Evoquea je moderna, vrhunski opremljena i izrađena od kvalitetnih materijala. Pored tri bogata paketa opreme, Pure, Prestige i Dynamic kupcima će na raspolaganju biti i dugačak spisak opcione opreme.

U oba slučaja, kod standardne i dodatne opreme, naglasak je na sigurnosti (sistem pomoći pri parkiranju, praćenje mrtvog ugla, surround kamera, automatski prilagodljiva svetla i sl.) i tzv. infotainmentu, odnosno opremi za informacije i zabavu.

Trenutno je poznato da će dužina ovog automobila iznositi 4350 mm, što je za 43 cm kraće od modela Range Rover Sport. Težina Evoquea će iznositi oko 1600 kg, a za tu relativno nisku masu prvenstveno će biti zaslužna napredna konstrukcija i značajna upotreba materijala poput aluminijuma, plastike, magnezijuma i sl.

Kupci će moći da izaberu između dva četvorocilindrična aluminijumska turbo motora, jednog benzinskog i jednog dizel. Prvi je zapremine 2.0 l i raspolaže sa 240 KS. Poseduje sistem varijabilnog upravljanja ventilima.

Drugi je zapremine 2.2 l i dolazi u dve verzije. Slabija raspolaže sa 150 KS, a snažnija sa 190 KS. Takođe, valja spomenuti i ekonomičniju eD4 verziju slabijeg dizela sa dodatno smanjenom potrošnjom goriva, a time i emisijama štetnih izduvnih gasova.

Svi motori su dostupni sa automatskim šestostepenim menjačem, a kupci dizel verzija mogu izabrati i šestostepeni manuelni menjač. Kupci će moći da izaberu pogon na svim točkovima ili, po prvi put kada je reč o jednom Range Roveru, verziju sa pogonom na dva točka. Pogon na dva točka će biti namenjen onima čije potrebe ne zahtevaju napredni 4x4 pogon i koji uz 75 kg lakši automobil žele dodatno da smanje potrošnju.

Za sigurnost i udobnost, bez obzira na teren kojim će se voziti, Evoque nudi mnoštvo elektronske opreme.

Tu prvenstveno treba spomenuti Landroverov napredni sistem Terrain Response koji prilagođava rad motora, menjača, kočnica i pogona na sva četiri točka kako bi se postigla optimalna podešenost za teren. Zatim, tu je i spomenuti stalni pogon na sva četiri točka sa stalnom raspodelom momenta između prednje i zadnje osovine, kao i MagneRide magnetni amortizeri koji omogućavaju brže prilagođavanje i širu oblast delovanja što rezultira većom stabilnošću i sigurnošću vozila.

Ne treba zaboraviti ni na povećanje komfora koje je rezultat primene ovog sistema. Tu su svakako i sistemi poput ABS-a, EBD-a, EBA-a, CBC-a (Corner Brake Control - povećava stabilnost prilikom kočenja u krivinama), DSC-a, TCS-a ...

Kupcima na čak 160 tržišta širom sveta Land Rover-ov Range Rover Evoque će postati dostupan od sredine ove godine, a proizvodnja će uskoro započeti u fabrici u Halewoodu, severno od Liverpoola u Engleskoj.
 

Tehnički podaci:

Model

Evoque 2.0 Si4

Evoque 2.2 TD4

Evoque 2.2 SD4

Motor    
Radna zapremina, (litara/cm³) 1999 2179 2179
Konstrukcija motora 4-cilindrični benzinski 4-cilindrični dizel 4-cilindrični dizel
Maksimalna snaga KW 177 112 140
Maksimalan obrtni moment Nm pri 1/min 339/1750-4500 400/2000 400
Kategorija emisije izduvnih gasova - - -
Menjač 6-stepeni  automatski 6-stepeni manuelni ili automatski 6-stepeni manuelni ili automatski
Performanse    
Maksimalna brzina, (km/h) cca 200 cca 200 cca 200
Ubrzanje od 0-100 km/h, (s) - - -
Dimenzije i masa    
Dužina, (mm) 4350 4350 4350
Širina, (mm) 1930 1930 1930
Visina, (mm) 1598 1598 1598
Međuosovinsko rastojanje, (mm) - - -
Zapremina prtljažnika (l) 1445 1445 1445
Zapremina rezervoara (l) - - -
Masa praznog vozila (kg) 1600 1600 1600
Potrošnja goriva    
U gradu, (l/100km) - - -
Na otvorenom putu, (l/100km) - - -
Kombinovano, (l/100km) - - -
Vrsta goriva Bezolovni benzin Evro dizel Evro dizel

R. N. - Auto Portal