Ralf Šumaher se plaši za svoj život

Ralf Šumaher se plaši za svoj život

Ralf Šumaher se plaši za svoj život

Nemački vozač Ralf Šumaher izjavio je da se plaši za svoj život pred Veliku nagradu Kanade, koja će u nedelju biti vožena na stazi 'Žil Vilnev' u Montrealu. Razlog za strah nemački vozač našao je u incidentu, koji je njegov kolega Kimi Raikonen imao u Nirburgringu.Staza u Kanadi jedna je od bržih u kalendaru Formule 1, tako da će vozači na pravcima postizati brzine preko 320 km/h. Udes finskog vozača na Velikoj nagradi Evrope, uslovljen istrošenim pneumaticima, izazvao je veliku pažnju kod asova i šefova timova u Formuli 1. “Raikonenovo izletanje izgledalo je kao iz najstrašnijih horor filmova. U to vreme bio sam u boksu i gledao prenos trke. Kada je Kimiju otišao točak i kada je počeo da se okreće na stazi sledila mi se krv u žilama. Pomislio sam na ono najgore,” rekao je Ralf Šumaher, “Kada je Raikonen udario u zid od starih guma i počeo da izlazi iz bolida bilo mi je mnogo lakše. Ostao je živ, iako je mogao da završi na onom svetu.”

Čelnici timova u Formuli 1 odlučili su da podnesu zajedničku inicijativu FIA o izmeni pravila o jednom setu guma za vikend. Berni Eklston i Maks Mozli moraju uskoro da pristanu na njihove apele, ili da se nastavi po starom. “FIA mora brzo da reaguje, a ne da čeka. Šta misle, zar treba da pogine neko od nas, kako bi promenili pravilo o pneumaticima. Kada vozite bolid koji ide preko 300 km/h i na njemu dođe do kvara, ugrožen je život vozaču. Kimi je to najbolje osetio na svojoj koži.”

Staza u Kanadi slična je onoj u Nirburgringu, tako da je Ralf Šumaher izjavio da mogu da se očekuju novi incidenti. “Plašim se za svoj život. Imam dovoljno hrabrosti da to javno kažem. Volim brzinu i formulu, ali samo kada je lično kontrolišem. Svi ljudi u FIA moraju da shvate da je život svakom čoveku najvažniji.” Slično misli i Kimi Raikonen. “Svi mi želimo da pobedimo, ali ne smemo jedni drugima da ugrožavamo život. Među nama vozačima postoji određeni kodeks, koga svi moramo da se pridržavamo. Ipak, kada je u pitanju bolid mi smo tu nemoćni. Svestan sam da sam mogao da poginem u Nirburgringu i FIA pod hitno mora da uradi nešto povodom pneumatika,” rekao je Kimi Raikonen.