Putovanje automobilom u Evropu

Putovanje automobilom u Evropu

Putovanje automobilom u Evropu

Pre nego što odlučite da svojim vozilom krenete ka Evropskoj Uniji, trebalo bi prethodno da pripremite vozilo. Priprema podrazumeva nabavku neophodne dokumentacije koja je potrebna za put i proveru tehničke ispravnosti vozila.

Nakon ukidanja viza, građanima Srbije je olakšano putovanje u zemlje EU, tako da će mnogi odlučiti da na putovanje krenu sopstvenim vozilom. Pre polaska obavezno izvršite pripremu vozila. Priprema podrazumeva nabavku neophodne dokumentacije koja je potrebna za put i proveru tehničke ispravnosti vozila. Kada se nađete na teritoriji neke zemlje u EU vodite računa o propisima jer su novčane kazne u inostranstvu vrlo visoke a neke čak prevazilaze prosečnu platu u Srbiji. Ako načinite prekršaj za koji se plaća veći novčani iznos, policija će vam oduzeti pasoš dok uplatu ne izvršite u banci. Ukoliko nemate dovoljno novca može se desiti da vam privremeno oduzmu i vozilo. Pasoš ćete dobiti nazad u lokalnoj policijskoj stanici, ali tek pošto uplatite novac.

DOKUMENTA
Pored važećeg biometrijskog pasoša za vožnju automobila van granica naše zemlje neophodno je posedovati i "zeleni karton". Taj dokument u inostranstvu znači isto što i polisa osiguranja u Srbiji. Možete ga dobiti u bilo kojem osiguranju. Pored zelenog kartona za neke zemlje je potrebno imati i međunarodnu vozačku dozvolu. Ukoliko na put polazite tuđim automobilom, potrebno vam je i ovlašćenje za upravljanje vozilom u inostranstvu. Ovi dokumenti mogu da se nabave u Auto-moto savezu Srbije.

ISPRAVNOST
Ako planirate da se automobilom uputite u neku od zemalja EU, trebalo bi da znate da ne postoji ograničenje u starosti vozila, kao što neki govore, već je najbitnije da vozilo bude tehnički ispravno. Ispravnost vozila treba ozbiljno shvatiti, jer ako vas zaustavi saobraćajna policija i pri tom proceni da sa vozilom nešto nije u redu bićete upućeni na vanredni tehnički pregled. Ukoliko se zaista i utvrdi neispravnost vašeg vozila nećete moći da nastavite put dok se kvar ne otkloni, a u inostranim servisima takva popravka može poprilično da košta. Iz tog razloga je najbolje da pre polaska na put vozilo prekontrolišete u domaćem servisu. Ako vozite na TNG morate posedovati atest, jer u slučaju da ga nemate mogu vas proglasiti nebezbednim, naplatiti vam kaznu i isključiti vaše vozilo iz saobraćaja. Vozilima sa TNG uređajem je zabranjeno da koriste podzemne parking garaže.

OPREMA
U obaveznu opremu spadaju prva pomoć, set sijalica, signalni trougao i fluorescentni prsluk. Ako vozite malo dete obavezno je da imate i specijalno sedište za malu decu. Ako idete za Bugarsku ili Grčku osnovnoj opremi treba pridodati još i protivpožarni aparat. U svim zemljama, osim u Austriji, i tokom dana treba da budu uključena srednja svetla. Vozač i svi putnici u vozilu moraju biti vezani. Na vozilu ne sme da bude zakačena kuka za vuču ako nije demontažna.

PUTARINA
Naplate putarina se, zavisno od zemlje, obavljaju na različite načine. Putarine se negde naplaćuju klasično na naplatnim rampama kao što je slučaj u Hrvatskoj, Grčkoj, Italiji, Francuskoj. U Mađarskoj i Austriji za plaćanje putarine se koriste vinjete, dok se u Nemačkoj i Španiji upotreba puteva ne naplaćuje. U narednih pet godina sve zemlje EU uvešće jedinstvenu elektronsku naplatu putarine pomoću vinjeta. Prilikom prolaska naplatne rampe, vinjeta šalje elektronski impuls čitaču na naplatnoj rampi i automatski skida iznos. Velika opasnost za naše vozače predstavlja prelazak nevidljivih granica, jer vinjete za putarinu moraju da se imaju pre prelaska preko tih linija. Takav je slučaj između Slovenije i Austrije, gde bi vozač mogao da se zbuni gde prelazi granicu, a ukoliko ne kupi vinjetu kazne su velike.

PARKING
U centrima velikih gradova postoji problem u pronalaženju slobodnih parking mesta. Preporučuje se korišćenje hotelskog ili javnog parkinga. U Beču je npr. kazna za nepropisno parkiranje 271 evro. Posebno su visoke kazne za parkiranje na mestu obeleženom za hendikepirane.

REZERVACIJA
Ako privatno putujete u EU može se desiti da vam carinik na granici zatraži podatke o količini novca koju nosite ili da vam zatraži objašnjenje svrhe putovanja. Može se desiti da vam zatraže i vaučer, garantno pismo rodbine ili dokaz o rezervaciji hotela. Treba imati na umu da granična policija ima ovlašćenja da na osnovu slobodne procene zabrani ulazak u zemlju šengenskog prostora osobi koja predstavlja opasnost po javni red i mir ili joj je iz nekih razloga već zabranjen ulaz u EU.

POSEBNI SLUČAJEVI
Pored klasičnih saobraćajnih propisa neke države propisuju određene zabrane i ograničenja koja su svojstvena samo njima. Tako su na primer Berlin, Hanover i Keln proglašeni ekološkim zonama i imaju ograničenja koja se odnose na ulazak u sam centar grada. Da biste svojim automobilom mogli da se vozite po centrima ovih gradova potrebno je da imate nalepnicu koja se izdaje na osnovu nivoa izduvnih gasova. Dokaz za to je sertifikat od proizvođača vozila na osnovu čega se može kupiti nalepnica u agenciji za tehnički pregled. U slučaju da ne posedujete nalepnicu platićete kaznu od 40 evra za ulazak neekološkim vozilom u ekološku zonu. Slična ovakva ograničenja postoje i u nekim drugim evropskim gradovima.

Nenad Perišić - Auto Portal