Putevi u Srbiji (zanemarljivo) bezbedniji

Putevi u Srbiji (zanemarljivo) bezbedniji

Putevi u Srbiji (zanemarljivo) bezbedniji

U proteklih godinu dana mnogo se pričao o izmenama Zakona o bezbednosti saobraćaja koji bi trebalo da smanji broj nastradalih u saobraćajnim nezgodama. Evo šta brojke kažu, da li smo ove godine bolje zaštićeni nego prethodne.

Statistika mnogo toga pokazuje ali malo šta otkriva. Ali ako se vodimo brojkama onda možemo lako doći do zaključka da domaći putevi nisu ništa bezbedniji ove godine nego što su to bili prethodne. Broj nastradalih osoba je u prvoj polovini ove godine tek toliko manji u odnosu na prvih šest meseci 2014. da se može podvesti pod "zanemarljiv".

Ipak, trebalo bi pomenuti da je sam broj saobraćajnih nezgoda a time i povređenih vozača i putnika prilično smanjen u odnosu na prethodnu godinu. Policija je bacila poseban akcenat na kažnjavanje onih koji voze pod dejstvom alkohola. Pohvalno je to što ove godine veći broj vozača stavlja sigurnosni pojas koji umanjuje riziki od smrtnog ishoda nezgode do 50 procenata.

Iz Agencije za bezbednost saobraćaja konstantno apeluju na vozače da pri drugim putovanjima prave više kratkih pauza, da ne preteruju sa hranom i pićem pre vožnje, da voze maksimalno 9 sati u toku 24 časa a maksimalno 4 i po sata bez prestanka; nakon toga je potrebno napraviti pauzu u trajanju od 45 minuta.