Putevi bezbedniji bez linija?

Putevi bezbedniji bez linija?

Putevi bezbedniji bez linija?

Ako ste se nekada našli na malom seoskom putu sigurno vam je bilo nezgodno voziti bez belih linija na kolovozu. A zamislite da je tako na svim magistralnim putevima?

U državama koje su brže urbanizovane od Srbije i Balkana bele linije ne putevima postoje već stotinu godina. Vozači širom cele planete su navikli na ove smernice koje im pomažu da se drže svoje strane. Ali šta bi bilo kada bi ove linije potpuno uklonili sa puteva?

Saobraćajni inžinjeri u Velikoj Britaniji trenutno sprovode test bezbednosti u saobraćaju. Oni su sa nekoliko, prilično promenith, puteva koji vode do Londona uklonili bele linije sa puta. Kažu da vozači tada nemaju toliku sigurnost u vožnji i zato se kreću sporije, u proseku za 13 procenata.

Broj nezgoda na tim putevima nije u porastu, barem za sada. Videćemo šta će biti kada svoj test prošire na veće i prometnije puteve. Njihova ideja jeste da u potpunosti uklone linije sa puteva širom zemlje. Pitanje je samo šta će biti kada se vozači naviknu na to da linija nema, opet povrate sigurnost i nastave da voze velikim brzinama.

Ponuda automobila na našem sajtu sadrži i kategoriju polovni automobili Slovenija.