Predstavljen Jaguar "XE"

Predstavljen Jaguar "XE"

Predstavljen Jaguar "XE"

Luksuzna limuzina britanskih proizvođača automobila je konačno stigla, i to na kakav način. Model za 2016. obećava veću efikasnost od svog prethodnika i direktan napad na konkurente u klasi.

Jaguar je konačno predstavio svoj novi model "XE", koji će se u prodaji naći 2016. a koji kao luksuzna limuzina ima za zadatak da, ako ne nadmaši, onda barem da bude dostojan rival na superkonkurentnom tržištu modelima kao što su BMW serije 3 i Mercedes C klase.

Način na koji je ovaj Britanac predstavljen je takođe zanimljiv. Uglavnom su špijunske fotke do kojih fotografi dolaze sa nekih test-staza ili sa potpuno kamuflažiranim automobilom koji ide kroz grad. Ali Jaguar se odlučio da helikopterom dopremi svoj novi model pravo u srce Londona što je izazvala dosta reakcija.

Kada je izbor agregata u pitanju još uvek se dosta toga drži u tajnosti, ali se zna da će najsnažniji motor biti V6 zapremine 3.0 litara koji daje snagu od 340 konja. Tu će se naći automatski menjač, maksimalna brzina će biti 250 km/h dok će automobil od 0 do 100 na sat ubrzavati za 4.6 sekundi.

Model "XE" je za nijansu kraći od modela "XF" ali je sa keoficijentom otpora vazduha od 0.26 najefikasniji Jaguar u ovoj kategoriji ikada proizveden. Težina ove limuzine je dovedena do 1 474 kilograma. Jaguar "XE" će zvanično biti predstavljen narednog meseca na sajmu automobila u Parizu a očekuje se da mu početna cena bude oko 34 000 evra.