Početničke greške pri kupovini polovnjaka

Početničke greške pri kupovini polovnjaka

Početničke greške pri kupovini polovnjaka

Kupovina polovnog automobila može biti prava kidanje živaca, kako naći pravi auto, kako se obezbediti da vas prodavac neće prevariti, da automobil nije krade, udaran, krpljen. Rizik uvek postoji ali ako izbegnete neke od osnovnih grešaka lakše ćete naći pravi automobil za vas.

1. Znajte šta želite

Budite sigurni da li želite sportski, novi, prostrani, pouzdani automobil, odredite svoje proritete. Recite prodavcu šta vas interesuje, ne dozvolite da vam on nameće svoje mišljenje, da vas ubeđuje kako će BMW star 20 godina trošiti 8 litara u gradu, kako je Corsa od pre 15 godina udobna za put na more i da vam Francuz neće isprazniti kasicu stalnim popravkama.

2. Obavite test-vožnju

Na oko možda deluje savršen, brojke su odlične, prodavac kaže da je održavan i garažiran, ali dok ne sednete i provozate taj automobil nećete znati kakve sve nedostatke krije.

3. Pregovarajte oko cene

Nijedna cena nije fiksna. Ta reč znači samo da će prodavac malo teže pristati da spusti cenu i to za manji iznos u odnosnu na one gde piše dogovor. Ukoliko se odmah "zaljubite" u automobil ne pokazujte to jer onda cena zaista postaje fiksna.

4. Ne pristajte na ponuđene uslove finansiranja

Sjajno zvuči zar ne, odete na auto-plac, potpišete par dokumenata i dobijate automobil bez odlaska u banku. Ne želite da čekate u redu iza šaltera onda ćete to morati da platite. Zato kredit, lizing i ostale vidove odloženog plaćanja obavljajte isključivo preko banke.

5. Ne pristajte na zamenu

Ukoliko dođete sa namerom da svoj automobil date u zamenu i uzmete, uz doplatu, drugo polovno vozilo nije pametno to činiti na auto-placu. Tu ćete dobiti znatno manju cenu u odnosnu na onu koju možete dobiti u zamenu sa nekim fizičkim licem.

6. Ne želite da kažete NE

Videli ste automobil, sviđa vam se, dobar je u vožnji ali prodavac je postavio previsoku cenu. Vama se automobil sviđa, toliko para ne želite da date ali sa placa ne odlazite. To daje znak prodavcu da ste u njegovoj šaci, on je u prednosti. Slobodno krenite ka izlazu, prodavac će vas zvati da se vratiti i ponudiće manju cenu.

7. Posetili ste samo jedan auto-plac

Koliko god da automobil deluje savršeno, prodavac ljubazan, cena pristupačna, ipak dajte sebi još vremena, odnosno pogledajte šta nudi konkurecnija. Lako ćete se vratiti na početak i kupiti automobil koji ste prvi izabrali ali upoznati se sa stanjem kod drugih prodavaca vas neće koštati nijednog evra.

8. Raspitajte se o dodatim troškovima

Prenos vlasništva, atest plina, registracija, carina, proverite šta od toga plaća prodavac a šta ćete morati vi da platite nakon kupovine kako vas automobil ne bi koštao par stotina evra više nego što ste ga platili.