Peugeot pobednik Dakar relija

Peugeot pobednik Dakar relija

Peugeot pobednik Dakar relija

Francuski proizvođač automobila veoma uspešnu trkačku godinu zaokružio je trijumfom na jednom od svetski najpoznatijih reli trka.

Iako za volanom nije bio Sebastijan Leb ili Karlos Sainz francuski Peugeot još jednom je uspeo da odnese pobedu na čuvenom "Dakar" reliju i to sa iskusnim Stefanom Peterhansenom za volanom i Žan-Pol Kotretom kao suvozačem. Prekaljeni as Peterhansen došao je do svoje 12. pobede i to tačno 25 godina nakon svog prvog trijumfa.

Ove godine Peugeot je imao svoja četiri "2008 DKRs" automobila u trci od kojih su tri prošla kroz cilj. Zanimljivo je da je drugo mesto pripalo takođe ekipi iz Francuske a u pitanju je Renault tim. Od 12 voženih etapa Peugeot je pobedio na čak devet od kojih je na sedam zabeležio dvostruku pobedu.

Razlog više za slavlje ima pomenuti pilot Stefan Peterhansen koji je do sada šest puta trijumfovao u kategiriji motocikala i šest puta u kategoriji automobila. Ovogodišnja pobeda ga svakako svrstava u red najuspešnijih vozača u istoriji Dakar relija.