Opel saveti za bezbednu zimsku vožnju

Opel saveti za bezbednu zimsku vožnju

Opel saveti za bezbednu zimsku vožnju

Neka pada sneg - Opel tehnologija i oprema čine vožnju bezbednom i udobnom.

Neka pada sneg – Opel tehnologija i oprema čine vožnju bezbednom i udobnom.

Dok se ljubitelji zimskih sportova raduju prvom snegu, a drugi ga čekaju nervozno, sada je pravo vreme za vozače da se pripreme za klizave, varljive puteve kakvi ih očekuju u hladnim mesecima koji su pred nama. Vozači treba da pripreme svoja kola i da počnu da razmišljaju o promeni načina vožnje. Odgovarajuće planiranje, praktična Opelova svojstva i pribor uz određenu dozu predostrožnosti, mogu eliminisati velik deo opasnosti koju sa sobom nosi zimska vožnja.

Po pravilu, izbegavajte naglo kočenje, promene brzine i manevre upravljačem pri vožnji po klizavom putu. Umesto toga vozite sporije, defanzivnije i održavajte rastojanje u odnosu na vozila ispred vas. Pažljivo puštajte kvačilo ili ubacite u drugu brzinu prilikom kretanja kako bi izbegli okretanje točka u mestu. Izaberite zimski program za automatske menjače, ako je ta ponuda u opticaju za vaš automobil.

Opelovi saveti za nepredvidivo vreme

Saveti za zimsko pripremanje automobila:
• Stavite zimske gume na vreme. Njihov poseban gumeni sastav i posebna vlakna bolje naležu na sneg i led što omogućava dobru vuču i kraću kočionu razdaljinu.
• Obezbedite da brisači vetrobrana budu čisti i glatki i da nema prepreka za vodeni mlaz. Kvalitetan antifriz treba da izdržava temperature do -20 stepeni celzijusa.
• Proverite akumulatore. Opelovi akumulatori se odlikuju odličnim mogućnostima hladnog starta, ne iziskuju održavanje i nude punu snagu učinka čak i za veliki broj kratkih putovanja.
• Proverite da li svetla rade besprekorno. Redovno čistite kućišta – kod ksenonskih i nekih drugih halogenih sistema, funkcija visokog pritiska se stara o tome. Zimska provera kod bilo koje Opelove partnerske firme može biti od pomoći.
• Očistite čitav automobil od leda i snega pre kretanja. Vodite računa i da očistite krov kako bi se sprečili da sneg sa krova ugrozi druga vozila ili da sklizne dole i omete vidljivost vozaču prilkom naglog kočenja. Sva stakla, naročito vetrobran moraju biti potpuno očišćena od leda. Najučinkovitiji način za čišćenje stakala je pomoću strugača za led ili sa razređenom nesmrzavajućom tečnošću za pranje stakla.

Bezbedne kočnice i svetla, ključ sigurnosti tokom zime

• Testirajte kočnice pri polasku, kako bi ste stekli uvid u stanje puta – ali prvo pogledajte u zadnji retrovizor.
• Ukoliko automobil počne da zanosi na snegom pokrivenom putu, nemojte naglo kočiti. Umesto toga, aktivirajte kvačilo kako bi točkovima omogućili veću ugaonu stabilnost, okrenite upravljač u kontra stranu i lagano kočite ako je to potrebno.

Opelovi automobili su već dobro opremljeni za zimu. Na primer, nova Astra poseduje ABS sistem sa ugaonom kontrolom kočenja, kontrolom vuče i osobinom ESPPlus kao standardom.

Osvetljenje je važno: Vozači moraju biti viđeni baš kao što je i njima potrebno da vide put i uoče moguće prepreke na njemu. Lampe za dnevnu vožnju obezbeđuju optimalnu vidljivost dok prilagodljiva kočiona svetla treperenjem upozoravaju vozača iza kada dođe do aktiviranja ABS sistema.

Tokom zimskih meseci, mnogi putnici u severnoj i srednjoj Evropi, voze, gotovo isključivo po mraku, što optimalno osvetljenje čini izuzetno važnim. Uvođenjem prilagodljivog prednjeg osvetljenja (Adaptive Forward Lighting - AFL) u sve segmente Opel je industrijski lider u svetlosnim sistemima. Po prihvatljivoj ceni se nudi, halogena kriva i svetla za skretanje za modele Corsa i Meriva na primer, ili najprefinjenija bi-ksenonska AFL svetla sa devet funkcija osvetljenja, kao što je svetlo za loše vremenske uslove i pomoć za duga svetla kod nove Astre i Insignije.

Pogon na četiri točka može značiti veliku razliku, i to ne samo na snegom pokrivenim planinskim prevojima. On takođe pomaže vozačima pri vlažnom jesenjem vremenu na klizavim putevima. Opel Insignia 4x4 i Antara sa pogonom na četiri točka se odlikuju veoma stabilnim rukovanjem i optimalnom vučom.

Insignia sa FlexRide i prilagodljivim 4x4 pogonom donosi dodatnu stabilnost u vožnji čak i pre nego i pre aktiviranja programa elektronske (ESP). FlexRide vrhunska mehatronička šasija obezbeđuje optimalno držanje na putu, dok dva elektronski kontrolisana diferencijala za ograničeno proklizavanje prenose snagu na točkove sa najboljom vučnom silom. Vozači mogu da isključe vučnu kontrolu ako je potrebno da oslobode vozilo koje je zaglavljeno u dubokom snegu. Isključivanjem vučne kontrole, (što se može učiniti pritiskom na ESP taster), dobija se željeno okretanje točkova koje pomaže da vozilo izađe sa klizavog mesta.
• Čak i kod vozila sa pogonom na četiri točka, ponašanje u vožnji mora biti prilagođeno preovladavajućim vremenskim uslovima. Dobra vuča ne treba da predstavlja iskušenje vozačima za agresivnu vožnju.
• Nekad nisu dovoljne čak ni najbolje zimske gume – na primer u alpskim ski centrima. U takvim slučajevima, lanci za sneg predstavljaju rešenje. Važno je staviti lance pre započinjanja vožnje uz brdo i skinuti ih čim je put čist, jer, u suprotnom, može doći do oštećenja lanaca, guma ili puta. Dobro je postaviti lance bar jednom pre nego što se zaista ukaže potreba za njima. Opel nudi lance naročito dizajnirane sa njegova vozila.

Bezbednost i udobnost u kabini su podjednako važni. Zagrevana sedišta i zagrevani upravljač predstavljaju imperativ za hladna zimska jutra. Dodatak za one čiji automobil ostaje napolju na hladnom vremenu, pomoćni grejač za automobil na gorivo sa daljinskim upravljačem i vremenskim prekidačem je takođe mogući deo opreme. Takođe, klima uređaj obezbeđuje brže odmaglivanje stakala odvođenjem vlage iz vazduha.

Kako je vožnja noću izuzetno zamorna, vozači su sa olakšanjem dočekali nova Opelova ergonomska sedišta sa povoljnim dejstvom na leđa, sertifikovana od strane AGR (Akcija za zdrava leđa), koja su dostupna kod nove Astre. Ona predstavljaju standard, kod modela Insignia u sportskoj verziji a opciju kod drugih varijanti. Mogu se poručiti sa višestepenim zagrevanjem sedišta vozača i suvozača.

Uz pravilnu pripremu, zima ne mora da bude bauk. Ljubitelji zimskih sportova cene širok izbor Thule krovnih nosača koji su dostupni kod nove Astre i mnogih drugih Opelovih modela.

Važno je na odgovarajući način učvrstiti sve terete, kao što su skije i druga oprema koji mogu da se pretvore u smrtonosne predmete ukoliko ih pomeri vetar, brzina ili vibracije, ili u slučaju sudara.

U prtljažniku, izdržljiv odeljak za težak teret može da primi zimske čizme i drugu zimsku opremu kako bi ostatak prtljažnika ostao suv. Kada dođe kraj zimske sezone, odeljak se može lako izvaditi za potrebe čišćenja i spremiti za sledeću avanturu na snegu.

General Motors - Opel