Novo poskupljenje derivata nafte

Novo poskupljenje derivata nafte

Novo poskupljenje derivata nafte

Naftni derivati će od subote, kada uredba o formiranju cene derivata stupa na snagu, poskupeti prosečno za 2,5 dinara po litru. NIS i privatni prometnici će do petka odlučiti za koliko će povećati maloprodajne cene derivata na svojim pumpama. I jedni i drugi su zadovoljni što će uredba, koju je Vlada ranije usvojila, konačno početi da se primenjuje, ali privatnici ne poriču mogućnost blokade rafinerija jer je snabdevanje i dalje nedovoljno.Kada uredba stupi na snagu, gorivo će sigurno poskupeti za dva-tri dinara. Ali u odnosu na cenu sirove nafte i kurs dolara, ponovo će doći do dispariteta, tako da će derivati opet biti jeftiniji nego što bi trebalo. Uredbom je uređeno i da se maloprodajna marža poveća sa četiri na pet dinara, ali to nije dovoljan razlog da odustanemo od protesta, jer na našim pumpama i dalje nema dovoljno dizela i evrodizela - objašnjava , predsednik UO AD „Nafta“.

Iako su privatnicima ispunjeni zahtevi, ovom uredbom nije, kako nezvanično saznajemo, zadovoljno Ministarstvo energetike, jer su oni predlagali da promena cene derivata bude usklađena sa kretanjima cene sirove nafte, dok su ovakvom uredbom ispunjeni prohtevi Ministarstva finansija.

Građani će od sledeće nedelje benzin kupovati po ceni većoj za najviše 2,5 dinara, a od prometnika zavisi da li će maksimalno poskupeti svoje proizvode.