Novi Mercedes G klase

Novi Mercedes G klase

Novi Mercedes G klase

Novi model Mercedesove G klase, koji se već duže vreme najavljuje, je konačno stigao. Sada su poznati i detalji ovog jedinstvenog džipa.

Nova G klasa Mercedesa će nositi oznaku 463 i zameniće odlazeću 461 varijantu. Ovaj model postoji već 35 godina i ako je sudeći prema fotografijama i zvaničnim podacima, najnovija generacija je pretrpela najdrastičniju promenu do sada.
Prva primetna razlika je u širini šasije koja je povećana za 100mm i sada iznosi 1860mm. Veća širina obećava i bolje upravljanje ali će ipak G klasa i dalje biti "mršavija" od modela Range Rover koji ima širinu od čak 1980mm. Očekuje se i da krov bude nešto niži, baš zbog veće širine.
Jedna od novina jesu i LED podesivi farovi i prednji usisnik vazduha. Nova G klasa će biti i dosta lakša od prethodne zahvaljujući velikom udelu aluminijumski delova. Zato se očekuje da ovaj džip "smrša" oko 500 kilograma.
Ponuda agregata je zaista velika i pored trenutnog V8 motora zapremine 5.5 litara tu su i V8 zapremine 4.0 litara koji je namenjen modelu AMG GT, biće u ponudi i benzinaca zapremine 2.9 i 3.0 liltara sa 313 konjskih snaga, kao i V12 zapremine 6.0 litara što će biti i najveći motor koji će logično pripadati modelu G65 AMG.