Nissan Murano CrossCabriolet

Nissan Murano CrossCabriolet

Nissan Murano CrossCabriolet

Japanski proizvođač je na salonu u Los Angelesu predstavio prvi crossover, odnosno SUV model sa pogonom na svim točkovima u cabrio verziji.Kada ljudi pomisle na crossovere obično na umu imaju svojevrsnu kombinaciju praktičnosti SUV-a i voznih karakteristika limuzine. Nissan je odlučio da tržištu ponudi kabriolet verziju modela Murano, pod nazivom Murano CrossCabriolet.

Japanski proizvođač tvrdi da je ovaj model "hrabra prezentacija nissanove predanosti dizajnu i inovaciji" i kažu da je CrossCabriolet pravo rešenje za savladavanje "funkcionalnih ograničenja kabrioleta" poput male zadnje klupe, malog prtljažnika i sl.

Transformacija Murana iz crossovera u tzv. CrossCabriolet zahtevala je uklanjanje krova, izostanak zadnjih vrata i još neke tehničke i vizuelne promene. Ali krenimo redom i recimo da je ovaj model opremljen hidraulično pokretanim platnenim sklopivim krovom sa zadnjim prozorom, kojim se upravlja putem prekidača na središnjem delu instrument table. Kako bi se osigurala sigurnost putnika u slučaju pretvrtanja tu su i dvostruke zaštitne šipke ili tzv. pop-up roll bar-ovi.

U Nissanu se hvale da je jedno od najboljih tehničkih rešenja ovog automobila upravo krov, odnosno njegova kompaktnost kada je spušten u prtljažnik. Drugim rečima, ovaj krov kada je spušten zauzima otprilike onoliko prostora koliko inače u prtljažniku zauzme krov jednog kabrioleta dvoseda, a ovde je ipak reč o četvorosedu. Zapremina prtljažnika iznosi 350, odnosno 215 litara, zavisno od položaja krova.

Novi, prednji par vrata sada je 20.1 cm duži od onih na standardnom modelu, a razlog tome leži kako u činjenici da se olakša ulaz na zadnju klupu tako i u izostanku B stuba pa je tako povećana krutost automobila, a konstrukcija je posebno ojačana od A stuba prema nazad.

Ovaj model je poprilično modernizovan kada je reč o dizajnu njegovih HID (High Intensity Discharge) ksenonskih svetala, maske i posebno zadnjeg kraja kojim dominiraju LED svetla i koji je sada prilagođen činjenici da je reč o kabrioletu.

Murano CrossCabriolet će biti dostupan samo u jednom i to vrhunski opremljenom paketu opreme. Da je tako pokazuje i tzv. infotainment (satelitska navigacija, HDD 10 GB, Bose audio sistem sa osam zvučnika uključujući i subwoofer, 7" LCD multifunkcijski ekran i sl.), ali i komfor i sigurnost.

Bogatu ponudu će dopuniti kvalitetni materijali, prvenstveno koža ali i razni drugi sadržaji ukrasnog karaktera. Enterijer će, takođe, odlikovati pregršt pregrada za sitnice i držača, a sve u cilju povećanja komfora.

CrossCabriolet će biti dostupan u šest različitih boja (Sunset Bronze, Caribbean, Merlot, Platinum Graphite, Super Black i Pearl White), a sve su jedinstvene za ovaj model. Što se enterijera tiče, kupci mogu izabrati između tri boje (crna, Cashmere svetlo smeđa i Camel smeđa), dok će krov biti dostupan u crnoj i smeđoj boji.

Murano CrossCabriolet je baziran na istoj "D" platformi i pokreće ga isti 3.5 l V6 DOHC benzinski motor snage 270 KS i maksimalnog obrtnog momenta od 336 Nm. Biće to jedini motor u ponudi sa ovim modelom, a sa njim će biti uparen Xtronic CVT menjač opremljen ASC (Adaptive Shift Control) sistemom.

Pogon je na svim točkovima, a tu je i nissanov VDC (Vehicle Dynamic Control) sistem stabilnosti vozila. Ogibljenje je lagano tipa McPharson napred i Multilink osovina pozadi. Livene felne su veličine 20 inča. Kočnice sadrže ventilirajuće diskove i napred i pozadi, a za sigurnost se brinu ABS, BA, EBD, VDC i sistem kontrole proklizavanja.

Murano CrossCabriolet otvara nove puteve kada je reč o kabrioletima ali i kada se radi o crossoverima, odnosno SUV-ovima.

Koliko je za sada poznato Nissan Murano CrossCabriolet će biti dostupan samo na tržištu Severne Amerike po ceni od 46.390 dolara. Početak prodaje je zakazan za prvu polovinu naredne godine.

Tehnički podaci:

Model Murano CrossCabriolet 3.5 V6 DOHC
Motor  
Radna zapremina, (litara/cm³) 3498
Konstrukcija motora V6 benzinski motor
Maksimalna snaga KW 195
Maksimalan obrtni moment Nm pri 1/min 336 / 4400
Kategorija emisije izduvnih gasova -
Menjač Xtronic CVT druge generacije
Performanse  
Maksimalna brzina, (km/h) 210
Ubrzanje od 0-100 km/h, (s) 8.0
Dimenzije i masa  
Dužina, (mm) 4829
Širina, (mm) 1892
Visina, (mm) 1682
Međuosovinsko rastojanje, (mm) 2825
Zapremina prtljažnika (l) 350 / 215
Zapremina rezervoara (l) 82
Masa praznog vozila (kg) 1920
Potrošnja goriva  
U gradu, (l/100km) -
Na otvorenom putu, (l/100km) -
Kombinovano, (l/100km) 11.0
Vrsta goriva Bezolovni benzin

R. N. - Auto Portal