Nema poskupljenja goriva do 4. jula

Nema poskupljenja goriva do 4. jula

Nema poskupljenja goriva do 4. jula

Na pumpama širom Srbije i dalje nema evrodizela i dizela, a tamo gde se ipak toči vozači su prinuđeni na višečasovno čekanje. Iz NIS „Jugopetrola“ ističu da svakodnevno povećavaju isporuku dizela, a za danas je planirano 3.000 tona.

Poskupljenje evrodizela i dizela, kao i uvoz dovoljne količine sirove nafte za preradu doprinelo bi da se tržište ovih derivata konačno stabilizuje. Prema kalkulacijama privatnih prometnika gorivom, ukoliko bi se primenila uredba i cena nafte i njenih derivata u Srbiji korigovala, dizel bi trebalo da bude skuplji za šest dinara, a benzin za tri i po. Evrodizela hronično nema uprkos obećanjima NIS-a da će se nakon remonta rafinerije u Novom Sadu obezbediti znatno veće količine za potrebe domaćeg tržišta. Ista situacija je i sa dizelom. Nakon neprimenjivanja uredbe i posle drastičnog povećanja cene sirove nafte, nijedna od nadležnih kompanija nije uvezla dovoljne količine, pa su se stvorili uslovi za nestabilnost tržišta - kažu u „Petrobartu - AVIA“.

S druge strane, u NIS „Jugopetrolu“ naglašavaju da je, bez obzira na njihove povećane isporuke dizela, i dalje velika potražnja za ovim derivatom i to zbog nestašice dizela na benzinskim stanicama koje ova kompanija ne snabdeva. U Vojvodini, kao i u ostalim delovima Srbije, dizela i evrodizela nema u dovoljnoj količini, ali strpljivi vozači mogu da ga kupe nakon višečasovnog čekanja. Izvor „Blica“ kaže da se NIS-ove pumpe dizelom snabdevaju naizmenično, tako da nestašice traju svega pola dana, a da se to najčešće događa u prigradskim naseljima jer žetva samo što nije počela.
„Beopetrolove“ pumpe dobijaju praktično svakodnevno dizel, ali u malim količinama, pa se gorivo rasproda već u prepodnevnim satima..