Ne dolivajte ulje u automobil

Ne dolivajte ulje u automobil

Ne dolivajte ulje u automobil

Zamena ulja na automobilu iako je veoma prosta stvar, mnogim vozačima dodatno izbija novac iz džepa pred nastupajuću zimu.

 
Uz sve troškove za kupovinu zimskih guma, plaćanje vulkanizeru za njihovo nameštanje, zamenu antifriza, tu je i zamena ulja.
 
Prvi korak je kupovina odgovarajućeg ulja i filtera. Preporučuje se da se ulje menja kada je motor hladan, dakle treba ugasiti automobil i sačekati bar pola sata, ali pritom ga postaviti na neki kanal ako ne na ravnu površinu na ulici. 
 
"To je mesto gde se nalazi ulje. Na tom delu obično postoji nešto poput čepa, rupe ili slično, što treba otvoriti, uglavnom tako što ćete ga odviti. Pre nego što počnete da to odvijate, postavićete neku staru posudu ispod, u koju će ulje kasnije iscuriti", objašnjava automenahičar Dušan Stojanović i dodaje da je sledeći korak skidanje filtera.
 
Ukoliko je filter mnogo stegnut, treba uzeti parče šmirgle kako bi se smanjilo trenje, uhvatiti filter tim parčetom i rukama odvijati. Kada je skinut filter, i kada je ulje skroz iscurilo u posudu, treba zatvoriti mesto na kome je ulje izlazilo, postaviti novi filter na mesto starog. Poslednji korak je da na vrhu motora, kada otvorite haubu, skinete poklopac koji se odvija.
 
Na tom poklopcu u većini slučajeva nacrtana je ista slika kao i na instrumentalnoj tabli za ulje. Treba otvoriti taj poklopac i sipati novo ulje. 
 
Izvor:Blic 
Foto:Guliver/Thinkstock