Najbrži Srbin spreman za novi izazov

Najbrži Srbin spreman za novi izazov

Najbrži Srbin spreman za novi izazov

Dušan Borković, aktuelni šampion Evrope na brdskim stazama i članovi NIS Petrol Racing Team-a  doputovali su u Moncu gde će se tokom vikenda takmičiti na prvoj trci u sezoni u Evropskom kupu turing automobila. 

 
Kamionom sa specijalnom prikolicom  u Moncu je dopremljen automobil Seat Leon TFSI sa kojim će se Borković takmičiti u najjačoj klasi (S2000) elitnog evropskog takmičenja . U velikoj prikolici bilo je mesta i za nekoliko kompleta guma, rezervni motor, kao i neophodne rezervne delove.
 
U četvrtak su sklapane glavne komponente automobila. Inžinjeri i mehaničari su tek jutros oko 2:00 h uspeli da Seata stave u funkciju. U Borkovićevom timu su i trojica Španaca (Sunred/Campos racing tim). Reč je o vrhunskim stručnjacima specijalizovanim upravo za Seat Leon TFSI.  Prvi utisak koji se nameće je da, iako Borković ima multinacionalni tim, srpskog šampiona prati jedinstvena atmofera koja nagoveštava uspeh.
 
Danas oko podneva Borković je po prvi put testirao SEAT-a na jednoj od najpoznatijih staza na svetu. Na nezvaničnom testu Duca je vozio odlično i zabeležio 5 najbolje vreme što je sjajna vest s obzirom da automobil još uvek nije adekvatno naštelovan.
 
Prvi rezultat Dušana Borkovića na nezvaničnom treningu oduševio je i španskog inženjera Serhija Aransisa iz Sunred/Campos racing tima – "Borković se na prvom treningu sjajno predstavio. Mogu reći da nisam očekivao da će se ovako dobro voziti na prvom izlasku na stazu. Dobar vozač bi u ovakvim uslovima mogao da bude zadovoljan sa 18 vremenom, a Borković je imao, mislim 4. vreme. Sjajno.  Ukoliko budemo automobil dobro pripremili mislim da imamo velike šanse da postignemo veliki uspeh".
 
Borkovića u subotu (dva tereninga) i nedelju (dve trke) očekuje bez sumnje izuzetno težak posao s obzirom na konkurenciju. U klasi S2000 takmičiće se 22 vozača od kojih su mnogi  sa ogromnim iskustvom u ETCC, sa boljim automobilima i sa neuporedivo više odvozanih  trening kilometara, u odnosu na Borkovića.
 
Borković će u subotu dva puta sa za Seat Leonom TFSI  izlaziti na stazu (11:00 slobodan trening i 16:00 kvalifikacija). U nedelju su na programu dve trke (12:45 i 13:45).
 
Ljubitelji automobilizma u Srbiji će dešavanja u Monci moći da prate na programu RTS-a. U nedelju od 13:15 biće emitovan snimak prve trke, a u 13:45 će se ući u direktan prenos druge trke. Trke će komentarisati Predrag Milinković.