Najavljene izmene propisa za 2016.

Najavljene izmene propisa za 2016.

Najavljene izmene propisa za 2016.

Tokom protekle godine bilo je dosta priča o tome koje izmene u Zakonu o bezbednosti saobraćaja ćemo dobiti kao i o izmenama zakona koji se tiču saobraćaja i automobila generalno. Evo koje od izmena možemo, realno, očekivati tokom ove godine.

Izmene u obračunavanju poreza na upotrebu motornih vozila - trenutna situacija po kojoj se visina registracije obračunava prema kubikaži automobila nikome ne odgovara. Stoga treba očekivati prelazak na obračunavanje prema snazi motora ili prema vrednosti vozila.

Izmene Zakona o bezbednosti saobraćaja - iako je mnogo toga najavljeno realno je očekivati da će izmene uticati na oštrije kažnjavanje bahatih vozača ali i nova ograničenja za mlade vozače.

Izmene Zakona o prekršajima - trebalo bi da ubrzaju proces dostave sudskih poziva, vođenja postupka, izricanja presude, određivanja kazne i sprovođenje iste. Takođe u buduće neće biti moguće kazniti vozače ukoliko ne postoji jasan i konkretan dokaz o njihovij krivici.

Jeftiniji atest - visoka cena atesta zatamnjenih stakala spada među stvari koje najviše smetaju domaćim vozačima. Od sada će taj atest biti besplatan i dobijaće se u servisu koji je izvršio zatamnjivanje.

Izmene u Pravilniku o gorivima - nećete više na pumpama videti "pojačani" benzin od 98 oktana već benzin od 100 oktana što je zapravo pravo ime "pojačanog".

Nastavlja se "Galenika" akcija - i tokom 2016. vozači kojima je istekao rok važenja prve pomoći moći će da ih, uz doplatu od 690 dinara, zamene za nove sa validnim rokom trajanja.

Više kamera na Ibarskoj i u Beogradu - kroz crveno svetlo u Beogradu će biti gotovo nemoguće preći jer će još veći broj semafora dobiti kamere koje će se u još većem broju (naravno u pitanju su kamere koje mere brzinu kretanja automobila) naći i na večito problematičnoj i često kobnoj Ibarskoj magistrali.