Mišelin želi nazad u F1

Mišelin želi nazad u F1

Mišelin želi nazad u F1

Francuski proizvođač pneumatika želi nazad u elitno društvo. Najbrži cirkus na svetu ima svog dobavljača guma ali stvari bi uskoro mogle da se promene.

Formula 1 je nekada imala dva dobavljača pneumatika koji su se borili za naklonost različitih timova. Sada je italijanski "Pirelli" jedini zadužen da sve ekipe imaju odgovarajuće i kvalitetne gume. Međutim, to bi moglo da se promeni već od naredne sezone.

"Michelin" želi da se vrati u Formulu 1. Poslednji put Francuzi su dobavljali pneumatike za timove Formule 1 u periodu između 2001. i 2006. Tada su bili u otvorenoj konkurenciji sa "Bridgestone" proizvođačem. Ali prema navodima evropskim medija "FIA" je primila ponudu Mišelina za ugovor o trogodišnjoj saradnji.

Jedna od prepreka ka postizanju dogovora jesu uslovi koje su Francuzi postavili. Glavni uslov je da bolidi pređu sa sadašnjih visokoprofilnih guma koje su montirane na točkove od 13 inča, na niskoprofilne gume koje se montiraju na točkove od 18 inča. Kako se saznaje Berni Eklston se protivi ovom predlogu ali njegova reč više nema snagu ultimatuma kao što je ranije imala.