Mercedes prednjači u kategoriji luksuznih automobila

Mercedes prednjači u kategoriji luksuznih automobila

Mercedes prednjači u kategoriji luksuznih automobila

Početak ove godine protekao je veoma obećavajuće za "Daimler AG" brend. Ogroman rast u prodaji luksuznih automobila naznačava da bi uskoro mogli da prestignu glavne konkurente, BMW i Audi.

Glavni rivali Mercedesa u premijum segmentu su "zemljaca" BMW i Audi. Nakon nekoliko godina u kojima su im gledali u leđa po pitanju prodaje u pomenutom segmentu prvi kvartal 2016. obećava promenu plasmana. Ukupno je prodato 483 487 primeraka njihovih vozila, najviše iz "S" klase.

Nemački konkurenti ipak ne zaostaju previše. BMW je prodao 478 743 automobil dok je Audi na trećem mestu sa 455 750 prodatih primeraka. Međutim brojke koje ohrabruju Mercedes jesu one koje se tiču rasta u prodaji. BMw je porastao za 6 procenata, Audi za svega četiri dok Mercedes ima rast u prodaji od zavidnih 13 procenata.

Za ovaj rast najviše je zaslužna Kina gde je Mercedes u protekle dve godine duplirao broj svojih prodajnih salona. Rezultati su odmah vidljivi sa 36% porasta prodaje pa je udeo ovog tržišta u ukupnoj prodaji čak jedna petina. Ovime je nanet direktan udarac Audiju koji je do sada bio lider u prodaji automobila iz premijum segmenta u Kini.