Mercedes CLS

Mercedes CLS

Mercedes CLS

Kada se Mercedes CLS pojavio 2005, izazvao je pravu pometnju na tržištu. Prostranih vrata, stilizovanog izgleda i luksuzne kabine, CLS je postao pravi trendseter.

Nastavku uspeha se nada i potpuno novi model, pre svega zbog svoje dinamike u vožnji i svoje energetske efikasnoti.

Stil

Novi Mercedes CLS dosta podseća na svog prethodnika i svojim dizajnom je vizuelno privlačniji od svojih rivala kao što je Audi A7, a kao i prethodni model, dostupan je jedino u verziji sa petoro vrata. Sve verzije CLS-a imaju LED dnevna svetla, dok Sport verzija ima i devetnaestoinčne alu-felne i trkački izgled.

Enterijer

Dizajneri su se potrudili da enterijer po svojoj stilizovanosti ne zaostaje za spoljašnjim izgledom. Za razliku od prve generacije CLS-a, novi model ima kontrol tablu posebno napravljenu od delova koji se razlikuju od standardnih delova za E-klasu.

Performanse u vožnji

CLS nije za vozače koji traže vrhunac u sportskoj vožnji, ali pleni udobnošću. Standardna verzija ima ADS, dizel motor od 2.1L i 201bhp, dok druge verzije mogu imati i V8 i AMG motore, koji od 0 do 100km/h ubrzavaju za svega 4.4 sekunde. Tu su još i V6 motori - dizel od 3L i benzinski od 3.5L.

Potrošnja i održavanje

Vozači kojima je ekonomičnost presudan faktor će se sigurno odlučiti za CLS 250CDI. Ovaj model, sa dizel motorom i potrošnjom od 4.4l na 100km ima i malu emisiju ugljen dioksida od svega 135g/km, dok je verzija sa benziskim V8 motorom veliki potrošač. Što se cene održavanja tiče, sama činjenica da se radi o automobilu ovakvog ugleda, govori dosta.

Praktičnost

Praktičnost neće biti glavni razlog za kupovinu Mercedesa CLS, jer uprkos prostranosti, ima samo četiri sedišta. Gepek ima kapacitet od 520 litara i nije prostran kao što njegove sprecifikacije izgledaju, dok pohvale idu na račun uređenosti kabine.

Pouzdanost i bezbednost

EuroNCAP test za Mercedes CLS još uvek nije urađen, što ne znači da ne može da dobije pet zvezdica. Od standardne opreme tu je šest vazdušnih jastuka, ESP i kontrola proklizavanja. Uz njega ide i trogodišnja garancija, kao i mogućnost sklapanja ugovora, koji omogućava pokrivanje popravki u periodu od lak 30 godina, ako se popravke obavljaju kod ovlašćenog servisera.

N. Lasica - Auto Portal