Mercedes-Benz CLS 63 AMG

Mercedes-Benz CLS 63 AMG

Mercedes-Benz CLS 63 AMG

Prema rečima proizvođača, novi CLS 63 AMG će "nastaviti uspešnu priču prethodnih modela, CLS 55 AMG i CLS 63 AMG, koji još od 2004. godine oduševljavaju kupce širom sveta".

Mercedesov tjuner ove reči potkrepljuje izjavom da ovaj automobil postavlja nova merila među luksuznim limuzinama kada je reč o dizajnu, performansama, voznim sposobnostima ali i ekonomičnosti.

Najveću novost kod ovog automobila, u odnosu na prethodnu generaciju, čini njegov pogonski sistem odnosno motor. Zapravo, ovaj CLS 63 AMG će pokretati još uvek relativno nov 5.5 l V8 bi-turbo motor koji se trenutno nalazi i u modelima S 63 AMG i CL 63 AMG. Pored više snage i obrtnog momenta, dakle boljih performansi, upotreba ovog motora rezultirala je i značajnim smanjenjem potrošnje.

CLS 63 AMG u svojoj serijskoj opremi ima LED prednja svetla (LED High Performance) koja će pružati vrhunsku efikasnost, funkcionalnost, uštedu energije i dugotrajnost. Ova svetla kombinuju tehnologiju LED dnevnih svetala i efekat xenonskih. Tu su i zadnja LED svetla i LED svetla za dnevnu vožnju smeštena u prednji branik.

Pored svetala, kao razlika u odnosu na standardne verzije ovog automobila ističu se delimično izmenjen poklopac motora, širi blatobrani, novi prednji i zadnji branici sa difuzorom, manji zadnji spojler, par dvostrukih hromiranih izduvnih cevi, brojni ukrasi i sl, a celu priču zaokružuju standardne 19-inčne livene felne i gume dimenzija 255/35 napred i 285/30 pozadi.

Enterijer je takođe dodatno oplemenjen u skladu sa činjenicom da ova verzija predstavlja vrh ponude CLS-a. Razliku uglavnom čine novi materijali i ukrasi, ali i AMG sedišta, upravljač sa aluminijumskim ručicama i sl. AMG Performance paket uključuje i keramičke kočnice, crvena kočiona klješta, zadnji spojler od ugljeničnih vlakana kao i Alcantarom obložene segmente upravljača.

Privlačnost automobila će delimično obezbediti i veliki broj sigurnosnih sistema koji aktivno i pasivno deluju na povećanje zaštite putnika. Posebno je veliki broj sistema koji asistiraju vozaču tokom vožnje, a novost čine aktivni sistemi upozoravanja na prisustvo drugog vozila u tzv. mrtvom uglu, kao i sistem održavanja vozila u voznoj traci. Oba sistema deluju u cilju izbegavanja sudara odnosno izletanja upozoravanjem vozača na opasnost, ali i kočenjem suprotnih točkova kako bi vozilo usmerili od potencijalne nezgode.

Proizvođač tvrdi da novi CLS 63 AMG odlično zadovoljava suprotstavljene ciljeve male mase i visoke čvrstoće. Glavni način smanjivanja ukupne težine automobila je upotreba aluminijuma pa su tako njegova vrata, poklopac motora, blatobrani, poklopac prtljažnika i još neki delovi karoserije ali i motora izrađeni od tog materijala.

Za pogon će biti upotrebljen novi V8 5.5 l bi-turbo motor koji će zameniti dosadašnji atmosferski V8 6.2 l. Dosadašnji motor je raspolagao sa 514 KS i 630 Nm obrtnog momenta, dok novi, u standardnoj verziji, raspolaže sa 525 KS i 700 Nm obrtnog momenta. U ponudi će biti i AMG Performance paket u kojem će isti motor raspolagati sa 558 KS i obrtnim momentom od 800 Nm.

U oba slučaja će sa motorom biti uparen 7-stepeni SpeedShift MCT menjač. Ta kombinacija će ponuditi odlična ubrzanja od 4.4 odnosno 4.3 sekunde do 100 km/h u Performance verziji. Maksimalna brzina je ograničena na 250 km/h, ali zato dodatna oprema nudi pomeranje limitatora na najveću brzinu od 300 km/h.

Prosečna potrošnja goriva je smanjena za 32% i kod standardnog modela sada iznosi 9.9 l na 100 km. Pored motora i menjača za takav rezultat su zaslužni i sistem Start&Stop, unapređeni sistem ubrizgavanja goriva i razna druga unapređenja posebno smanjenje mase automobila i poboljšanje aerodinamike.

Vozač će moći da podesi rad menjača i odziv gasa izborom između četiri režima rada: C (Controlled Efficiency), S (Sport), S+ (Sport plus) i M (Manual). Sistem Start&Stop u prvom načinu rada je stalno aktiviran, dok je u drugima isključen. Takođe, ovaj automobil je opremljen i prilagodljivim AMG Ride Control sportskim ogibljenjem, a na izboru su načini rada Comfort, Sport i Sport Plus.

Cena ovog automobila na nemačkom tržištu počinje od 115.847 evra, dok će AMG Performance paket koštati 7.735 evra više.

Tehnički podaci:

Model CLS 63 AMG
Motor  
Radna zapremina, (litara/cm³) 5461
Konstrukcija motora V8 benzinski
Maksimalna snaga KW 386 / 410 (Performance paket)
Maksimalan obrtni moment Nm pri 1/min 700/1750-500; 800/2000-4500
Kategorija emisije izduvnih gasova Euro 6
Menjač 7-stepeni SpeedShift MCT
Performanse  
Maksimalna brzina, (km/h) 250
Ubrzanje od 0-100 km/h, (s) 4.4; 4.3 (Performance paket)
Dimenzije i masa  
Dužina, (mm) 4940
Širina, (mm) 1881
Visina, (mm) 1416
Međuosovinsko rastojanje, (mm) 2874
Zapremina prtljažnika (l) 520
Zapremina rezervoara (l) 66
Masa praznog vozila (kg) 1735
Potrošnja goriva  
U gradu, (l/100km) -
Na otvorenom putu, (l/100km) -
Kombinovano, (l/100km) 9.9
Vrsta goriva Bezolovni benzin

 

R. N. - Auto Portal