Mazda6 sjajna na "jelen" testu

Mazda6 sjajna na "jelen" testu

Mazda6 sjajna na "jelen" testu

Švedski automobilski magazin obavio je uporedno testiranje četiri karavana koja su direktni konkurenti na tržištu, a zadatak je bio da sa što boljim ocenama polože "test severnog jelena".

Današnji automobili pružaju daleko bolju zaštitu vozača pri sudaru nego li oni od pre dvadesetak godina. Ali podjednako je važno i da automobil bude stabilan na putu kako do nezgode ne bi ni došlo. "Test severnog jelena" godinama je jedan od najbitnijih parametara kada je bezbednost automobila u pitanju.

Karavani su izloženi posebnom riziku jer je kod njih zadnja osovina dodatno opterećena a sa punim teretom, punim rezervoarom i četiri putnika lako prelaze dve tone težine. Stoga je jako bitno da prilikom obilaska životinje ili prepreke koja se iznenada stvori u njihovoj traci što manje vremena provedu u suprotnoj traci.

Na test su stavljeni sledeći karavani: Mazda6, Hyundai "i30", "i40" i Kia "Cee'd". Najbolje je na testu prošao Japanac koji je "položio" test pri brzini od 70, 72 i 73 kilometara na sat. Pri 74 na sat srušio je jedan čunj ali to je mogao da bude automobil u suprotnoj traci tako da je pri toj brzini "pao". Ipak, rezultat od 73 na sat je jako dobar, pogotovo ako se uzme u obzir činjenica da je Hyundai "i40" uspeo da položi tek na 66 na sat.