Mazda2 automobil godine

Mazda2 automobil godine

Mazda2 automobil godine

I dok Evropa i Amerika i dalje čekaju na priliku da vide i provozaju novi supermini automobil koji nam dolazi iz Japana, ovaj novitet u svojoj domovini već kupi brojna priznanja.

Nakon što su njihovi modeli CX-5 SUV i Mazda6 limuzina doživeli veliki uspeh na internacionalnoj sceni Mazda se sa pravom odlučila na kreiranje novog automobila. Ovoga puta u pitanju je sjajni mali automobil sa oznakom Mazda2.

Mazda2, ili "Demio" kako je u Japanu zovu, je proglašena za Automobil godine u svojoj domovini. Ovaj gradski mališan je imao ukupno 423 boda na glasanju, i tako pobedio ispred Mercedesa C klase koji je imao 404 boda.

Ovaj automobil je napravljen na potpuno novoj platformi i glavna karakteristika mu je izuzetno smanjena teŽina. Najbolja varijanta od motora u ponudi jeste dizel zapremine 1.5 litara sa Skyactiv tehnologijom koji ovoj Mazdi daje snagu od 105 konja i izuzetno malu potrošnju od 3.4 litara dizela na 100 pređenih kilometara.

Kao i njen prethodnik, Mazda3, i model sa oznakom 2 cilja na samo vrh svog segmenta. Auto je nešto većih gabarite i dolazi sa LED dnevnim svetlima i enterijerom u kojem dominiraju kožni detalji. Činjenica da ima petoro vrata ga dovodi gotovo na prag B segmenta.