Najbrža Lada ikad napravljena

Najbrža Lada ikad napravljena

Najbrža Lada ikad napravljena

Prvi put se pojavila 2003. i predstavljala je neku vrstu eksperimenta proizvođača iz Rusije. Druga generacija modela "Kalina" dolazi sa znatno ozbiljnijim namerama.

Lada ima novi model. U pitanju je druga generacija "Kalina" automobila koji je najbrže vozilo koje je ovaj ruski proizvođač ikada napravio. U pitanju je hečbek model koji, iako najbrži iz svoje porodice, ne dolazi sa previše impresivnim brojkama - ubrzanje od 0 do 100 na sat iznosi 9.2 sekunde a maksimalna brzina je 203 kilometara na čas.

Četvorocilindrični agregat zapremine 1.6 litara daje 136 konjskih snaga uz maksimalni obrtni momenat od 154Nm. Interesantno je da u ponudi nema menjača sa šest brzina, opcija koju nude evropski konkurenti, već je jedina opcija petostepeni manualni menjač.

Cena pomenute najbrže "NFR" verzije "Kalina" modela košta 14 850 evra, što je znatno više u odnosu na regularnu verziju koja staje 7 900 evra. Iako je ovo fin napredak "Lada" kompanje i dalje su daleko od konkurenata kao što su Reno "Clio RS", VW "Polo GTI" i Ford "Fiesta ST".