Kroz dve godine BMW "M5" i "M6" imaće samo automatske menjače

Kroz dve godine BMW "M5" i "M6" imaće samo automatske menjače

Kroz dve godine BMW "M5" i "M6" imaće samo automatske menjače

Nove generacije dva veoma popularna BMW modela trebalo bi da se pojave na tržištu kroz dve godine. Jedna od izmena ticeće se i ponude menjača koja bukvalno neće biti obzirom da će proizvođač umesto kupaca odlučiti kako će u buduće "šaltati".

BMW trenutno zainteresovanim kupcima za modele "M5" i "M6" nudi opciju odabria između šestostepenog manualnog menjača i sedmostepenog automatskog. Poslednjih godina potražnja manualnog menjaza je u padu pa su iz BMW "M" odeljenja rekli da će pomenuti modeli u svojoj novoj generaciji, koja će se na putevima naći 2018. imati u ponudi samo sedmostepeni automatski menjač.

Kupci koji su želili da prokomentarišu zašto su se umesto manualnog odlučili za automatski menjač rekli su da je on, razumljivo, brži ali i na iznenađenje ekonomičniji što je protivno globalno prihvaćenom mišljenju da automatski menjači utiču na povećanu potrošnju.

Još jedan razlog zašto će BMW odustati od dalje ponude manualnih sistema transmisije jeste njihova zabrinutosta da pogrešno korišćenje menjača, odnosno nepravilna promena stepena prenosa mogu ozbiljno da oštete kvačilo i sistem transmisije zbog ogromne snage koju isporučuje V8 agregat zapremine 4.4 litara.

I drugi proizvođači razmišljaju o sličnom potezu jer se i kod njih sve manje kupaca raspituje za modele sa manualnom transmisijom. U ovakvom razmišljanju prednjače Porsche, Ferrari i Lamborghini. Za one koji ostaju verni manualnim menjačima modeli "M2", "M3" i "M4" će ih i dalje imati u ponudi.